Vlada FBiH još uvijek troši novac koji nema

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m
Naime, samo je 16 federalnih zastupnika podržalo izvještaj o radu Vlade FBiH za 2012. Čak 28 zastupnika je bilo protiv, dok je njih 21 bilo suzdržano. Dakao, nije potrebno isticati da je takvim rezultatima kumovao i proračun za iduću godinu, koji građane većeg bh. entiteta vodi u dužničko ropstvo. Podsjećanja radi, skoro polovica proračuna FBiH za 2014. godinu otići će na vraćanje dugova, plaće i doprinose zaposlenih koji se financiraju iz federalnog proračuna. Od 2,35 milijardi maraka, koliko iznosi proračun FBiH za 2014. godinu, 1,13 milijardi maraka bit će potrošeno na vraćanje dugova te plaće, naknade i doprinose zaposlenih, a za sve ostale proračunske stavke ostaje 1,22 milijarde maraka.

Pola proračuna potrošeno

Iako je proračun za 2014. godinu veći za 143,5 milijuna maraka od ovogodišnjeg proračuna, ovaj rast nije rezultat rastuće domaće ekonomije i većeg priljeva novca u proračun jer su planirani prihodi, od 1,7 mlrd. maraka, manji za 93,2 milijuna KM nego u ovoj godini, što je loš znak. U postotcima, to znači da će prihodi biti manji za 5,4 posto ali će rashodi biti povećani za 6,4 posto. Smanjen priljev novca nije naveo Vladu da ozbiljno pritegne remen, što bi bilo logično, već se umjesto toga okrenula povećanoj potrošnji nepostojećeg novca. Službeno objašnjenje za rast proračunskih rashoda je drastično povećanje tereta otplate dugova, za koje će u idućoj godini trebati izdvojiti 885,3 mil. maraka ili više od trećine ukupnog proračuna.

Ogroman dio ovih dugova odnosi se na inodugove, koji po važećim zakonima imaju apsolutni prioritet kod isplate proračunskog novca. Inokreditorima se moraju platiti prispjele rate duga, i naravno kamate, a ostalim proračunskim korisnicima, što ostane. Vladi tako ostaje da se u startu suoči s deficitom, odnosno manjkom prihoda nad rashodima od 655,1 milijun maraka. I proračunski deficit u idućoj godini drastično je veći od ovogodišnjeg deficita, i to za 236,9 milijuna maraka, što je povećanje od 56,6%. Spasonosno rješenje, kao i prethodnih godina pronađeno je u novim zaduživanjima, pa će se FBiH u idućoj godini zadužiti za novih 655 milijuna maraka.

"Spasonosno" rješenje

Prema planovima Vlade FBiH, od MMF-a se očekuje kredit od 299 milijuna maraka, a od Svjetske banke 46,5 milijuna maraka, dok u 2014. godini od EU ne očekuju ništa, jer je BiH već pod neslužbenim sankcijama EU kada se radi o financiranju.

Kako krediti koje su voljni da daju MMF i Svjetska banka nisu dovoljni za pokriće proračunske rupe, ostatak novca Vlada FBiH namjerava pozajmiti na domaćem tržištu. Planirano je da se 50 milijuna KM pozajmi kroz emisiju obveznica, što je za 10 milijuna maraka više nego u ovoj godini, dok bi se Vlada FBiH dodatno zadužila za 260 milijuna maraka kroz emisiju trezorskih zapisa. U odnosu na ovogodišnji proračun, planirano zaduženje po osnovi trezorskih zapisa u 2014. drastično je povećano, za čitavih 180 milijuna.

Agencija VLM