Vjekoslav Bevanda upoznao papu Franju sa stanjem u BiH

Papa Franjo, Vjekoslav Bevanda, susret, BIH
Predsjedatelj Bevanda je upoznao Svetog Oca sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i posebno se osvrnuo na put države ka integracijama u Europsku uniju i NATO.

On se zahvalio Svetoj Stolici na podršci koju daje BiH, a posebno hrvatskom narodu u BiH. Papa Franjo je rekao da je jako dobro upoznat sa aktivnostima predsjedatelja Bevande i da i u idućem razdoblju treba da nastavi raditi stvaranjem kompromisa i uvjeravanja, što će u konačnici biti na dobrobit svih naroda u BiH.Presjedatelj Bevanda je razgovarao sa Svetim Ocem i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjicom da je zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki iz temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu suglasnost.

Razgovarali su i o činjenici da se u BiH zanemaruje populacijska politika s ciljem usklađivanja demografske slike, a što predstavlja budućnost za opstojnost hrvatskog naroda i ostalih naroda u BiH. Razgovarali su i o mnogim drugim aktualnim pitanjima. Bevanda je papi Franji poklonio repliku Kočerinske ploče što predstavlja nadgrobni natpis uz stečak koji se nalazi u nekropoli Lipovci u blizini mjesta Kočerin (Široki Brijeg) i koji datira iz 1404. godine. Kočerinska ploča je najduži i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih kamenih natpisa pisanih bosančicom, a na ploči su nabrojani svi banovi i kraljevi kojima je pokojnik služio.

Papa Franjo je predsjedatelju Bevandi poklonio bronzanu ploču sa likom Svetog Josipa. Nakon susreta s papom Franjom , predsjedatelj Bevanda sa izaslanstvom se susreo i razgovarao sa državnim tajnikom Svete Stolice, monsinjorom Pietrom Parolinom koji je na tu dužnost stupio prije mjesec dana.

U izaslanstvu sa predsjedateljem Vjekoslavom Bevandom su bili i ministar pravde BiH, Bariša Čolak i ministar za ljudska prava i izbjeglice, Damir Ljubić.

Večernji list