Viši PDV samo će produbiti krizu u BiH

hrana, siromaštvo, bijeda, javne kuhinje, recesija, Novac, kriza, PDV, analize, sitni kriminal, Džepari, kradljivci, kradljivci, Livno, MUP Hercegbosanske županije, navike, ušteda, Novac, stopa nezaposlenosti, Nezaposlenost mladih, nezaposlenost, BIH, prezaduženost, dugovanja, velimir raspudić, hercegovka, novčanik, posuđivanje, džeparoška, džeparenje, džeparoši, nezaposlenost, mladi, BIH

Osim toga, povećanje ovog poreza dodatno bi usporilo ekonomski razvoj, odnosno odgodilo bi izlazak iz krize.

Ovo su zaključci analize koju je nedavno izradila grupa stručnjaka na zahtjev Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. U ovom dokumentu, koji su razmatrali članovi Upravnog odbora UIOBiH, analizirana je mogućnost uvođenje više stope PDV-a.

Više stopa

Prema mišljenju stručnjaka, u tom slučaju porez bi bio smanjen na neke osnovne proizvode, ali bi zato neminovno došlo do rasta stope i poskupljenja svih ostalih vrsta robe i usluga. Domaće vlasti, kako je "Avaz" objavio, razmišljaju o povećanju PDV-a, ako propadnu novi pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Formalan prijedlog o tome još ne postoji, ali je jasno da postoje dva načina da se to učini.  

Prva opcija je povećanje jedinstvene stope PDV-a, a druga je uvođenje više stopa. U oba slučaja, porez bi bio povećan na najveći dio proizvoda.

- Povećanje stope PDV-a dovelo bi do rasta cijena i fiskalnog opterećenja građana, sažimanja potrošnje i ekonomskih aktivnosti, što bi odgodilo izlazak iz krize - navodi se u analizi stručnjaka UIOBiH.

Oni ističu da je praksa drugih zemalja pokazala da povećanje PDV-a izaziva veći rast cijena nego što iznosi rast poreza, jer trgovci koriste priliku da povećaju dobit.

Poslovne aktivnosti

Sve ovo negativno bi utjecalo na poslovne aktivnosti i investiranje, rast broja zaposlenih i ekonomski razvoj. Kod građana bi imalo negativan utjecaj na privatnu potrošnju čiji je rast nužan da bi se potakla ekonomija, navodi se u analizi.

To će se negativno odraziti na male firme koje nisu u sistemu PDV-a, ali i na građane, u pogledu rasta cijena kreditiranja.

Mogućnost mahinacija

- U slučaju uvođenja više stopa, proizvodi na koje bi bio smanjen PDV uopće ne bi pojeftinili, jer bi trgovci taj dio cijene zadržali za sebe. Osim toga, otvorila bi se mogućnost poreznih mahinacija - navodi se u dokumentu UIO-a.

Također, spominje se i potreba povećanja porezne administracije za kontrolu te upozorava da za valjane pripreme uvođenja dvostruke stope poreza treba najmanje dvije godine!

Dnevni avaz