Više od polovice građana BiH želi promijeniti posao

veliko istraživanje

Portal Posao.ba je u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (MojPosao), Srbiji (Infostud) i Makedoniji (Vrabotuvanje), proveo veliko istraživanje čiji je cilj bio usporediti sličnosti i razlike tržišta rada u ove četiri zemlje.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4.000 ispitanika, od kojih je, što se tiče bh. ispitanika 37% nezaposlenih, 56% zaposlenih, a 7% ispitanika se još školuje. U narednih godinu dana više od 60% građana BiH želi promijeniti posao, u regiji se najviše bojimo za svoje poslove, Makedonci najmanje!

Na pitanje žele li promijeniti posao u narednih godinu dana čak 62% ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok tek 9% negativno, a 29% će promijeniti jedino ako na to budu bili prisiljeni zbog nekih okolnosti. 49% ispitanika iz BiH se ne boji za svoje radno mjesto, 26% je izrazilo strah dok 25% bh. građana uopće ne razmišlja o tome.

Što se tiče Srbije, 24% je izrazilo strah za svoje radno mjesto, u Hrvatskoj 18% ispitanika, dok Makedonci najmanje strahuju (16%). Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz BiH izabralo bi stranog vlasnika (53%). Petina ispitanika (21%) najradije bi radilo za kompaniju u državnom vlasništvu, dok bi čak 18% radilo za sebe.

Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve 4 zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima u regiji. U regiji imamo najduži staž kada je nezaposlenost od 5 godina u pitanju (21%), a prati nas Srbija (20%), Makedonija sa 14%, dok je Hrvata sa ovim stažom tek 7%.

Od kada su nezaposleni, petina ispitanika (22%) se javila na prosječno 20 natječaja za posao, a njih 27% javilo se na do deset natječaja. Na više od 50 natječaja javilo se 15% ispitanika, dok se 9% nije javilo niti na jedan natječaj za posao. U regiji s najnižom prosječnom plaćom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najviši iznos žele Hrvati!

A kada su očekivanja u plaćama, tj. za koji iznos bi pristali da rade kod najpoželjnijih poslodavaca, bh.građani bi bili zadovoljni s prosječnom platom od 1.300KM, Hrvati 2.600KM, građani Srbije za 1.200KM, dok je prosječna željena plaća kod Makedonaca 1.130 KM.

Što se tiče zaposlenih bh. ispitanika, željena prosječna plaća za njih je od 1.570KM, nezaposleni bi bili zadovoljni s prosječnom od 1.150KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu plaću zamislili u iznosu od 1.330KM.

BH. građani se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja. Najviše ispitanika koji se školuju (52%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 24% da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završetka školovanja.

Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 10% ispitanika, a takođe 10% da će posao tražiti više od godinu dana. Polovica ispitanika (52%) koji se još školuju zainteresirano je za prakse kao oblik stjecanja radnog iskustva prije stalnog zaposlenja, za honorarni rad raspoloženo je njih 38%, dok 10% ispitanika nije zainteresirno za stjecanje bilo kakvog radnog iskustva prije stalong zaposlenja.

Većina ispitanika (57%) već ima jasnu predstavu o budućem zanimanju, 38% ima ideje ali nisu 100% sigurni, dok 5% ispitanika koji se još uvijek školuju nije sigurno čime bi se voljeli baviti. 52% ispitanika traži bilo kakav posao, bio u struci ili ne.

Posao u struci odabralo bi 38% bh. ispitanika, dok je njih 9% spremno raditi izvan svoje struke.