Više od 40 000 građana se odreklo bh. državljanstva

bih inzko, eu, Valentin Inzko, BIH, BIH, popis, BIH, BIH, BIH, BIH, BIH, Dayton, BIH, državljanstvo, BIH, BIH, Europska unija, BIH, drva, fakultet, zemlja, Balkan, bogataši, plaće, BIH, guzonja, BIH, proračun, luksuz, dubioza kolektiv, Nedjeljom u 2, BIH, Fotelja, direktor, BIH, Federacija BIH, dugovi, status, BIH, socijalni nemiri, Federacija BIH, Republika Srpska, Hrvati u BIH, županije, BIH, BIH, država za čovjeka, tužitelji, država, BIH, tužba, ministri, Vlada Federacije, vlada bih, BIH, BIH, nacionalnost, vlast, BIH, Politika, Novac, nato, siromaštvo, BIH, migracije, emigracija, azil, nezaposlenost, BIH, MMF, novac mmf, BIH, norveška, BIH, uvjeti, prodaja, MMF, BIH, poskupljenje, trošarine, građani BiH, BIH, Koridor Vc, BIH, život, BIH, Europska unija

Haris Silajdžić ponovno je pozvao na ukidanje članka 17. Zakona o državljanstvu, tvrdeći da on diskriminira “pola milijuna bh. državljana koji su zbog genocida i etničkog čišćenja spas potražili u drugim zemljama”. Kao i prethodnih godina, pitanje dvojnog državljanstva ponovno se našlo u žiži predizborne kampanje.

Silajdžićevi potezi

No, ovaj Silajdžićev ne(očekivani) potez može se promatrati i kroz prizmu paničnog straha, iz razloga što se dosad više od 40.000 građana odreklo bh. državljanstva. Iako nema podataka o nacionalnoj pripadnosti onih koji su se odrekli, prema nekim informacijama, bh. državljanstva su se odricali, kako Hrvati i Srbi, tako i Bošnjaci, ali u manjoj mjeri. Kako su godišnji odmori još uvijek u tijeku, mnogi naturalizirani “Nijemci” i “Austrijanci” iz BiH upravo ovih dana borave u BiH i, kako doznajemo, ispisuju se masovno iz bh. državljanstva. Među onima koji se ispisuju nalaze se mlađe osobe koje su napunile 18 godina i već sada svoju budućnost vezale uz zemlju u kojoj žive i gdje su završili dio školovanja. Nakon što je agresija na BiH raselila građane diljem svijeta, mnogi od njih su se odlučili nikada više ne vratiti, ali i odreći se bh. državljanstva. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, od 1992. ukupno su se 40.643 osobe odlučile odreći bh. državljanstva. Zanimljivo je kako je trend odricanja bio neujednačen svih godina, piše večernji list.

Masovno se ispisuju

Naime, do 2000. ovaj trend nije bio toliko izražen. Tek nakon 2000. bilježi se porast odricanja, da bi 2003. kulminirao rekordom kada se 9200 građana odreklo državljanstva BiH, navodi se u podacima.

 

Piše: Zlatko Tulić/VLM