Više od 2.000 stranih špijuna u BiH, polovina radi za Arape

špijunaža
... nastoje da destabiliziraju Srpsku, pišu Večernje novosti.

Među arapskim obavještajcima su špijuni iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Irana i Katara, a među vodećim službama u BiH su turska i pakistanska.

"Sakupljaju i šire razne dezinformacije protiv Srpske u međunarodnim krugovima, sve da bi je uzdrmali. Rade na razbijanju daytonskog BiH i stvaranju islamske unitarne države. Imaju jake veze u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH", tvrde izvori Novosti.

Arapske službe sjedišta imaju u FBiH - Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću. Stručnjaci za sigurnost objašnjavaju da su arapski i turski obavještajci opasni, jer rade za radikalne grupe i iz BiH špijuniraju NATO i regiju.

"Mi smo u BiH imali samo jedan slučaj protjerivanja dvojice špijuna, odnosno iranskih diplomata i to je sve. To samo govori da se špijuni ili obavještajni operativci u BiH osjećaju komotno", rekao je ekspert za sigurnost Predrag Ćeranić.

Ekspert za sigurnost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da su BiH špijuni okupirali još u ratu, poslije kojeg su nastavili da rade. Jake špijunske mreže u BiH imaju i članice NATO-a. Prednjače američki, britanski, njemački i francuski obavještajci.

Kada je riječ o zemljama regije, najorganiziraniji su Hrvati, koji u BiH imaju oko 500 obavještajaca. Galijašević je istaknuo da BiH ne može da kontrolira strane obavještajce, jer oni kontroliraju BiH i znaju što se ovdje dešava, mnogo prije njenih sigurnosnih službi.

SRNA