Više od 100.000 trgovaca u BiH prisiljeno raditi nedjeljom i blagdanima

hrana, cijena, hrana i piće, cijena, automobil, kupovina, dijete, rok trajanja, namirnice, strah, trgovci, blagdani, varanje, poskupljenje, kupovna moć, Mreža hrane, Svjetski dan socijalne pravde, deklaracija, popis sastojaka, potrošači, prava potrošača, BIH, rad nedjeljom, trgovine

Sve se svelo na "natovari radnika da radi". Maksimalno te koriste za minimalac i onda ti uzmu i te dane za obitelj. Neki dan sam radila drugu smjenu do 22 sata i onda se trebalo nešto mijenjati u trgovini, i to se, naravno, radi nakon radnog vremena, pa sam morala još ostati - riječi su jedne od radnica u trgovini kojoj je nedjelja uobičajen radni dan.

Vrijeme za obitelj

Tko je u BiH u subotu zaboravio nešto kupiti, ne mora se brinuti, nedjeljom su trgovine otvorene, i to do kasno navečer. Nakon što je Italija najavila zabranu rada trgovinama nedjeljom, a malo prije to su učinile Češka i Poljska, to pitanje postalo je ponovno aktualno i u RH. U BiH još nije bilo ozbiljne priče o ukidanju rada nedjeljom, a u Europi, pa i okruženju, sve više je zemalja u kojima se razmišlja o zabrani rada nedjeljom, osim, naravno, u djelatnostima u kojima je to nužno. Neradne nedjelje te praznici i blagdani provedeni s djecom i obitelji san su za više od 100.000 radnika u BiH koji rade u trgovinama, često na više poslova, od blagajne do slaganja i skladištenja proizvoda te popisivanja robe i usluživanja kupaca. Sa šest radnih dana u tjednu te minimalnom plaćom na koju su prijavljeni, gotovo nisu slobodni ni za jedan blagdan, koji, umjesto u krugu obitelji, provode na radnim mjestima. Sindikati u BiH najavljuju da će ovo pitanje pokrenuti nakon što budu izabrane nove vlasti nakon općih izbora u listopadu, ali stručnjaci su skeptični da će zabrana rada nedjeljom i blagdanima biti uvedena kada je u pitanju tržišna ekonomija. - Svaki radnik trebao bi imati pravo na slobodno vrijeme s najbližima. Ako bi uveli zabrane nedjeljom i blagdanima, kupovala bih subotom sve što mi treba ili dan prije blagdana ili praznika. Sigurna sam da bismo preživjeli jedan dan bez neke potrepštine ako shvatimo da je nemamo u kući, našla bi se zamjena, posudili bismo od susjeda ili slično - kaže jedna Sarajka.

Politička volja

I dok građani podržavaju zabranu rada nedjeljom, za realizaciju nedostaje političke volje. Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, ističe kako su se prije četiri godine obraćali Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za slobodne praznike i blagdane, koji je proslijeđen Ministarstvu civilnih poslova. Odgovor je bio da "nema političke volje", odnosno da još nije donesen zakon o praznicima, blagdanima i neradnim danima na razini BiH te se zato ta oblast ne može uređivati pojedinačno u određenim djelatnostima. - Činjenica je da radnici koji rade u onim tvrtkama gdje se poštuje zakon imaju jedan dan slobodan u tjednu, no oni nemaju slobodan dan kada su njihova djeca i supružnici slobodni. Nakon izbora ponovit ćemo zahtjeve - pravo na organiziranje koje se masovno krši u ovom sektoru i slobodni dani tijekom blagdana ili praznika te slobodna nedjelja.

vecernji.ba