Vinko Martinović Štela se ne miri sa pritvorom u koji je strpan

Štela se sumnjiči da je pretukao bejzbol palicom bivšeg policajca Zdravka Čuljka. Istraga se povela tek 2008. godine, dok je Štela služio kaznu u Italiji. Tada je raspisana i tjeralica po kojoj je uhićen, posjeća Index.

Šteli je nejasno zašto se postupak vodi u Zagrebu, premda je djelo počinjeno u Mostaru, a u svojoj ustavnoj tužbi kani iskoristiti i transkripte sastanka u predsjedničkim dvorima koji se početkom 1997. godine vodio između predsjednika Franje Tuđmana, ministara Gojka Šuška i Ivana Penića, predstojnika ureda Ivića Pašalića i Mira Tuđmana, šefa tajnih službi.

Sastanak je bitan jer opisuje okolnosti Štelinog uhićenja. U jednom trenutku Šušak se požalio kako u MUP-u nemaju nijednu rečenicu kojom bi mogli okriviti Štelu, ali da će materijalima SIS-a Herceg-Bosne urediti optužbu kako bi ga strpali iza brave. Uistinu se tako dogodilo. Optužnica je podignuta, ali je i povučena nakon što je Štela isporučen Haagu.

Štela će se u tužbi pozvati i na oslobađajuću presudu Damiru Juriću, kojem su u Mostaru sudili zbog napada na Čuljka. U Zagrebu Štelu čeka i suđenje za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine. Već je bio osuđen na osam godina zatvora, no presuda je ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje.