FOTO  Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT ERONET-a:Prihodi veći od planiranog, u fokusu – korisnik

Vilim Primorac, HT Eronet
O rezultatima, poslovanju i projektima u 2017. te planovima za iduću, 2018. godinu, za Večernji list BiH govori predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac

Na kraju smo još jedne poslovne godine, sudeći prema onome što smo do sada mogli čuti u Vašim javnim istupima, zadovoljni ste rezultatima. Bilježite pozitivan trend i povećanje prihoda, a tvrtku ste, u odnosu na stanje koje ste zatekli prije dvije i pol godine - stabilizirali. Imate razloga za optimizam.

- Tako je. Prihodi su u ovih 11 mjeseci za 5 posto veći od plana, pa s razlogom očekujemo uspješan završetak poslovne godine, a pozitivan rezultat najbolji je pokazatelj uspješnog kontinuiteta stabilizacije i oporavka tvrtke. Prihodi su povećani u svakom ključnom segmentu, uz stalni rast korisničke baze. Ključni generatori rasta su nove usluge i tarife koje smo ponudili našim korisnicima i koje su imale vrlo dobar odjek. HT ERONET u jakom je tehnološkom zamahu transformacije i modernizacije. Dakle, u svim područjima bilježimo pozitivne rezultate i napredak.

Kazali ste da je u prošloj godini zamjetan je trend rasta korisnika. Možete li ga usporediti s istim razdobljem prošle godine i koji su parametri, po Vašem mišljenju, utjecali na taj rast?

- Ne samo u prošloj godini, već proteklih nekoliko godina HT ERONET bilježi kontinuirani trend rasta korisničke baze što ćemo potvrditi zaključno i s 31. prosinca 2017 godine. Rast baze ostvarujemo na osnovi potencijala koji postoji na tržištu, novim inovativnim uslugama i pro-aktivnim prodajnim pristupom.

Kako gledate na godinu iza nas u strateškom djelovanju HT ERONET-a?

- Rekao bih kako su prethodne dvije godine bile obilježene snažnom dinamikom povezanom s pokretanjem i implementacijom strateških projekata, a sve s ciljem jačanja učinkovitosti tvrtke u tehničko-tehnološkim, financijskim, kao i prodajno-marketinškim segmentima poslovanja. Istaknuo bih kako je prilikom provedbe 10 strateških projekata u 2017. godini odgovoran pristup djelatnika i primjena iznimno vrijednih znanja doprinijela jačanju tvrtke kroz ove projekte i podizanju kvalitete naših usluga na višu razinu o čemu sam već govorio. Ponavljam još jedanput: posebno raduje kako su sve ovo prepoznali naši korisnici, a stalni rast zadovoljstva korisnika predstavlja naš strateški cilj kojemu ćemo još više biti predani i u idućoj godini, jednako kao i u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Što možemo od HT ERONET-a očekivati u kontekstu strateških projekata u 2018. godini?

- Pristupit ćemo provedbi strateških projekata iz različitih domena poslovanja, koji nam trebaju osigurati daljnje iskorake u pogledu tehničko-tehnološkog napretka i, u tom svijetlu, jačanja ukupnih kapaciteta tvrtke. Svakako, prodajno-marketinško djelovanje u ponudi šireg i tržišno atraktivnog portfelja modificiranih i novih usluga i proizvoda treba biti usmjereno na ostvarenje temeljnih strateških ciljeva poboljšanja kvalitete naših usluga i proizvoda. Jednako kao u prethodnom razdoblju, naše ambicije uvažavaju tržišna kretanja i stalne promjene i nove zahtjeve korisnika, pri čemu uloženi poslovni napori trebaju polučiti rezultate u ostvarenju profitnih ciljeva poslovanja.

Kazali ste da je HT ERONET u jakome tehnološkom zamahu. Što se, konkretno, na tom području radi?

- HT Eronet je u 2017. godini intenzivno radio na procesu transformacije i modernizacije kompletne svoje mreže i usluga s ciljem pretvaranja iz klasične telekom kompanije u modernu digitalnu kompaniju za digitalno doba.Naš cilj je stalno podizanje kvalitete korisničkog iskustva kako bi korisnici dobili najbolju vrijednost za svoj novac, a to sasvim sigurno nije moguće bez stalnih investicija i inovacija u tehnologiji. Cijelu 2017. godine HT Eronet je radio i na cjelovitoj poslovnoj IT transformaciji koja će rezultirati implementacijom novih naprednih IT i poslovnih sustava koji podržavaju našu usmjerenost prema krajnjim korisnicima. Završena je 2. faza tog projekta, koji nastavljamo i u 2018. godini. Cilj je korisnicima HT Eroneta osigurati inovativne "digitalne" pakete usluga prilagođene njihovim potrebama i željama.

HT ERONET, često ističete, želi biti tehnološki lider u svome području. Kakva su očekivanja po tom pitanju od 2018. godine?

- Za 2018. godinu se nadamo kako će biti godina u kojoj će se napokon realizirati komercijalno puštanje u rad 4G mreže. Želim istaknuti kako su svi tehnički i drugi preduvjeti od strane HT Eroneta za brzo puštanje 4G mreže u potpunosti ispunjeni. Čim dobijemo dozvolu za komercijalni rad, HT Eronet će u vrlo kratkom razdoblju svojim korisnicima ponuditi nove usluge bazirane na 4G mreži, a kako bi zadovoljili rastuće potrebe za korištenjem usluga prijenosa podataka u mobilnoj mreži. HT Eronet će biti predvodnik u smislu agilnosti i fleksibilnosti u prilagodbi očekivanjima korisnika.

Kao korisnik mogu prokomentirati kako je, na zadovoljstvo sviju nas, uspješno okončan problem sa Sport Klubom.

- Svakako su izazovi sa Sport Klubom bili krizni segment u godini koja je na izmaku. Na zadovoljstvo svih naših korisnika i nas u tvrtki, taj problem smo pozitivno riješili što je značilo povratak svih sportskih kanala u našu Home.TV ponudu. I dalje radimo na jačanju ponude za naše HOME.TV korisnike i u tome vidimo novi poslovni izazov koji će, vjerujemo, rezultirati još boljim ponudama u svim područjima.

I u ostalim segmentima ponude koje je tijekom 2017. godine HT ERONET lansirao na tržište, pokazale su jako dobre rezultate.

- Stalno radimo na poboljšanju naše ponude. Istina je, ove godine nekoliko njih našlo je na više nego izvrstan prijam kod naših korisnika poput !hej Turist tarife i najnovije - !hej Slagalice koja je nešto potpuno novo na našem tržištu i omogućava korisniku da sam kombinira i planira svoju potrošnju što se tiče razgovora, SMS-a i internetskog prometa. Primjerice, što je samo jedna od prednosti, korisnik koji kupi novi !hej broj i aktivira Slagalicu, dobiva duplo više interneta idućih 12 mjeseci. Tu su novi i bogatiji TRIO paketi, super tarife, poslovni mix tarife, kao i niz drugih ponuda za poslovne korisnike potpuno prilagođenih suvremenim poslovnim potrebama i okružju.

U HT ERONET-u posebnu pozornost poklanjate segmentu društvene odgovornosti.

- Da. Ponosni smo što smo prepoznati kao društveno odgovorna tvrtka. Potrebe zajednice i doprinos različitim projektima iz područja kulture, obrazovanja, sporta, zdravstva, humanitarni projekti, na vrhu su našeg popisa prioriteta. Istaknuo i suradnju sa Sveučilištem u Mostaru. Između ostaloga, opremili smo računalni laboratorij na Fakultetu zdravstvenih studija, u tijeku je projekt besplatnog Wi Fi-ja na kampusu Sveučilišta, u pripremi je i sporazum sa Sveučilištem, a dali smo potporu i stručno-znanstvenoj konferenciji PR Days. Na popisu naših prioriteta jest općenito potpora djeci, mladima, studentima, projektima koji imaju perspektivu. Želimo otvoriti mogućnosti za daljnja napredovanja, usavršavanja, pomoći projekte koji imaju za cilj - napredak, nova radna mjesta. Ove smo godine obnovili i preuredili 14 prodajnih mjesta diljem BiH koja smo obišli, napravili promocije, družili se s predstavnicima lokalnih vlasti, korisnicima, medijima. Za najmlađe smo pripremili prigodan blagdanski program i to u Grudama, Čapljini i Mostaru. Također smo paketićima i predstavom obradovali štićenike Udruge djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh" te uručili i prigodnu donaciju. Živimo u vremenu kada društvena odgovornost i socijalna osjetljivost postaju vrlo bitan segment poslovanja. Svojim primjerima nastojimo potaknuti naše partnere, kao i druga poduzeća, druge gospodarske subjekte, razmišljati na sličan način.

U ovom kontekstu, posebno je prepoznata vaša suradnja sa sveučilišnom zajednicom, promocija novih tehnologija, STEM znanja i sl. Koje su vizije HT ERONET-a za budućnost?

- Suradnja s lokalnom zajednicom, stalno to ističemo, jedan je od glavnih prioriteta naše tvrtke, tako da, uz Sveučilište, imamo i blisku suradnju s domaćim start-up tvrtkama i općinama, a sve u cilju doprinosa razvoju društva i postavljanju zdravih temelja za razvoj gospodarstva sukladno trendovima kakvi jesu na Zapadu. Vjerujemo da ćemo, zajedno s našim partnerima, u kratkom vremenu postati društvo znanja i prepoznat gospodarski subjekt i u širim, regionalnim okvirima.

Što je ono s čime bi HT ERONET, po Vašem mišljenju, mogao ići spreman u tržišnu utrku iduće godine. Gdje vidite vaše prednosti u odnosu na ostale telekom operatere?

- Dio tržišnih taktika je i u sferi poslovne tajne, ali slobodno možemo reći da osnovni postulat poslovanja „korisnik u fokusu", što stalno ponavljamo, jest osnova svih naših planova i poslovnih procesa na kojima ćemo temeljiti sve tržišne aktivnosti i sigurni smo da će biti prepoznate na tržištu i ukomponirane u naš poslovni rezultat.