Vijeće za tisak i BH novinari osuđuju javni linč i govor mržnje prema mladima iz Mostara

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
...koji se šire društvenim mrežama, forumima i online medijima u cijeloj BiH i regiji, u okviru reagiranja na TV emisiju "Perspektive".

Riječ je o autorskom serijalu Radija Slobodna Europa koji se emitira na javnim servisima u regiji, na 28 lokalnih televizija i brojnim portalima kao regionalni projekt financiran od američke organizacije NED i realiziran u suradnji s produkcijskom kućom "Mebius film" iz Sarajeva.

"Sa zaprepaštenjem pratimo neselektivno objavljivanje samo dijelova emisija na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju "materijal" za produženo javno, facebook i medijsko nasilje nad maloljetnicima - srednjoškolcima i srednjoškolkama iz Mostara, odraslim i obrazovanim poslije rata, čiji su stavovi i mišljenja formirani pod snažnim utjecajem nacionalističkih i segregacijskih politka privatnog, obrazovnog i političkog miljea tog grada i cijele države BiH', ističe se u priopćenju Udruge BH novinari.

Budući da je riječ o maloljetnim osobama, dodaje se u priopćenju, njihova medijska zloupotreba, huškanje i izlaganje javnom linču predstavljaju ozbiljna kršenja UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta, kaznenog zakonodavstva BiH, kao i profesionalnih standarda novinarske etike.

UO BH novinara poziva urednike društvenih i klasičnih medija da prestanu s kršenjem prava maloljetnika i hitno s portala uklone sadržaje kojima se širi mržnja, netrpeljivost ili poziva na nasilje prema stanovnicima Mostara sa obje strane Neretve.

Također se poziva uredništvo Radija Slobodna Europa iz Praga, kao i produkcijska kuća "Mebius film" iz Sarajeva da s mnogo više profesionalne odgovornosti i obzirnosti priđu realiziranju emisija o osjetljivim društvenim temama, ponude sveobuhvatan pogled na uzroke i posljedice življenja mladih u okruženju nacionalizma, manipulativnih politika i širenja predrasuda prema drugom i drugačijem.

"Objektivan govor o našoj stvarnosti i problemima mladih, čak i na brutalan način, svakako je poželjan u bh. društvu, ali nijedan medij ne bi trebao doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i streotipe", zaključuje se u priopćenju.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak i on-line medije, na svojem Facebook profilu komentirala je kako ju užasavaju komentari na izjave mladih ljudi, posebno jednoga od njih.

"Ako su ti mladi ljudi s tzv. zapadne strane Mostara i imali šanse da promijene svoje mišljenje i zakorače jednoga dana na Stari most i pređu ga - nakon ovih komentara i obasipanja najpogrdnijim imenima, zasigurno to neće nikada ni pokušati, jer su svi ti komentari potvrde da su njihovo mišljenje i stavovi ispravni", napisala je Zurovac i dodala kako su ‘Perspektive' vrlo jednostrano i neobjektivno prikazale mlade s druge strane Neretve u Mostaru i "napravili su ogromnu grešku koja se nije smjela desiti!"./HMS/