Vijeće Europe usvojilo Rezoluciju o BiH, evo što je poručeno

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje
Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka Vijeća Europe, prenosi BHRT.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizikrani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na općim izborima nastavilo s kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sustav Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih općih izbora.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, usprkos presudi Ustavnog suda.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sustavu pravosuđa i tužiteljstva, policiji i administraciji, sankcioniraju političku korupciju, podmićivanje i trgovanje utjecajem, kako na državnoj tako i na entitetskoj razini i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnoj razini ili Žalbeni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu a preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sustava u zemlji.