VIDEO| Osiromašen riblji fond Jablaničkog jezera

Jablaničko jezero

Zbog potreba Hidroelektrane Jablanica, gotovo svake godine prazne se kapaciteti akumulacijskog jezera Jablanica, kojim upravlja Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Pražnjenjem najviše, kažu ribari, strada riblji fond. Iz Elektroprivrede navode da je u tijeku nabavka riblje mlađi za poribljavanje jezera.

Ekipa BHRT-a posjetila je Jablaničko jezero i provjerila stanje na terenu.

Jablaničko jezero, koje se nalazi na potezu od Jablanice prema Konjicu, nastalo je na umjetan način 1953. godine i, u onim razdobljima kada u njemu ima ribe, jako je bogato ribljim fondom. Problem je što se svake godine ovo akumulacijsko jezero za potrebe Elektroprivrede Bosne i Hercegovine prazni, zbog čega prosvjeduju udruge koje se bave sportskim ribolovom.

Što se tiče samog stanja ribljeg fonda, mi smo, kao korisnik, bili dužni da uradimo reviziju ribarske osnove, koju rade znanstveno-stručne osobe i institucije, izvodeći terenska istraživanja, a na osnovu njih i procjenu fonda na cijelom ribolovnom području – tako i na lokaciji Jablaničkog jezera. Ono što je revizija sada pokazala jeste da je zbog nekih antropogenih djelovanja, najvećim dijelom zbog neblagovremenog i nekontinuiranog poribljavanja i zbog nepovoljnog hidrološkog režima, došlo do pada riblje populacije u zadnjem razdoblju", kaže Hrabren Kadić iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kažu kako su svjesni ovog problema, ali navode i da je pet puta raspisivan javni natječaj za nabavljanje riblje mlađi, kako bi kako bi se jezero dodatno poribljavalo, međutim, natječaj je svaki put pao.

https://www.youtube.com/watch?v=ka6EJTFSbso&feature=emb_title