VIDEO  Novinarka HRT-a Dijana Čuljak Šelebaj vrijeđa građane BiH

Dijana Čuljak, HRT

Ovim, novinarka sa dugogodišnjom karijerom, ne samo da je pokazala diskriminatorski odnos prema bh. građanima već je prekršila i sve etičke novinarske kodekse.

"Koliki vam problem, recimo u Omišu i općenito na južnom Jadranu, predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne Hercegovine, ništa ne troše, ne zauzimaju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?, pitala je voditeljica Dnevnika svog gosta.

Gradonačelniku Škaričiću je očito bilo neugodno nakon ovog pitanja, pa je zbunjeno započeo odgovor: "Moje mišljenje je da oni nisu tolika šteta za hrvatski turizam kako ih neki žele predstaviti. Naime, oni ipak nešto troše i plaćaju parking…"

Postaviti ovakvo pitanje, u kojem novinar jasno izražava svoj stav i pri tome se odnosi diskriminatorski i ima predrasude prema jednom narodu, predstavlja kršenje etičkih novinarskih kodeksa, a to nam je potvrdila i Borka Rudić, predsjednica Udruge BH novinari.

"To pitanje predstavlja diskriminatorski odnos prema građanima BiH i prema našim zakonima to je kršenje etičkog kodeksa, što je naravno kažnjivo. Radi se o nekorektnom ponašanju i iako ne možemo govoriti o novinarskim zakonima Hrvatske, etički kodeksi su svugdje u svijetu isti i trebali bi važiti i u Hrvatskoj", istakla je Rudićeva za Sarajevo-x.com, dodavši da Regulatorna agencija za komunikacije BiH ne može ništa učiniti, s obzirom da se radi o mediju iz susjedne zemlje, ali Udruga BH novinari može uputiti pismo u kojem će skrenuti pažnju na nekorektno ponašanje novinarke Čuljak.

Svakako, etički novinarski kodeksi važe kako u ostatku svijeta, pa tako i u susjednoj Hrvatskoj. Naime, u samom Kodeksu časti hrvatskih novinara se navodi: "U svojem radu novinari su dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, uvažavati pluralizam ideja i nazora, pridonositi jačanju pravne države i kao demokratski dio javnosti sudjelovati u kontroli nad djelovanjem vlasti i politike…

U Kodeksu časti se navodi i to da "u obavljanju svojeg posla i djelovanja novinar se mora rukovoditi općim načelima i etikom novinarskog poziva. Polazeći od načela da su u demokratskom društvu javna glasila slobodna, samostalna, istraživačka i otvorena za različita mišljenja, novinar za svoj rad snosi odgovornost pred javnošću, zakonom i pred svojom profesionalnom organizacijom."

Da li je novinarka HRT-a Dijana Čuljak poštovala Kodeks časti, prosudite sami… A, o tome koliko turisti iz BiH doprinose hrvatskom turizmu i zašto hrvatski mediji skoro nikada ne navode koliko je bh. građana posjetilo "lijepu njihovu" u ljetnoj sezoni – drugi put.

 

Piše: T. Sekulić