FOTO  VIDEO/FOTO: Potpisan ugovor o izgradnji tunela Ivan u vrijednosti 57 milijuna KM

ugovor, autocesta

Ugovor o izgradnji dionice Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin-Ivan, LOT 2, tunel Ivan u vrijednosti od 57.628.570,37 eura potpisan je u ponedjeljak u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, direktor izvođača radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić te ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić u svojstvu svjedoka sa strane Autocesta FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-Asfalta.

https://www.youtube.com/watch?v=H7lTEI-ej4Q

Direktor Terzić kazao je kako je potpisivanje ovog ugovora velika stvar za JP Autoceste FBiH, Koridor 5c, Federaciju i BiH.

- Ovo je sedmi ugovor koji je potpisan nakon usvajanja Zakona o akcizama i nakon što smo dobili mogućnost provođenja tenderskih procedura i ima velik značaj. Ovo je također velik korak i za firme koje surađuju s poduzećem, a drago mi je da je danas ugovor dobila domaća firma Euro-asfalt, koja je zahvaljujući gradnji na Koridoru postala regionalna firma - kazao je Terzić.

Dodao je kako predviđeni rok za izgradnju navedenog tunela iznosi 30 mjeseci.

- Poznajući način na koji funkcionira i radi Euro-asfalt ne sumnjam kako ćemo taj rok i sustići, a u narednom periodu na nama je ostalo da iz paketa nakon usvajanja akciza dodijelimo još dva ugovora Tarčin-Tunel Ivan i da se spustimo na M17 od Vranduka do Nemile. Potpisivanjem ovog ugovora u izgradnji imamo 40 kilometara autoceste na Koridoru 5c - kazao je Terzić.

Direktor Euro-asfalta Hamed Ramić naglasio je kako će ova firma već početkom idućeg mjeseca krenuti s organizacijom gradilišta za tunel Ivan koji će biti dug 1761 metar.

- Tu se podrazumijeva izgradnja pristupnih puteva sa strane Bradine i Tarčina, a krenut ćemo i s instalacijom infrastrukture, betonara i svega ostaloga kako bi početkom naredne godine krenuli s iskopom tunela Ivan - istaknuo je Ramić.

Ocijenio je kako je Euro-asfalt u prethodnom periodu sve poslove odradio na vrijeme, a neke čak i prije roka te kako ne sumnja da će i ovaj rok od 30 mjeseci ispoštovati.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić kazao je kako se u posljednje vrijeme sve više i češće potpisuju ugovori, što je po njegovim riječima, vjetar u leđa gospodarstvu Federacije BiH.

- Treba naglasiti da su sve domaće firme u punom kapacitetu angažirane na izgradnji Koridora 5c. Uvjeren sam kako ćemo do proljeća imati još nekoliko potpisanih ugovora i na taj se način približiti izgradnji najkompleksnijih dionica koje nas čekaju na Koridoru, tunelu Prenj, odnosno dionici Mostar sjever-Mostar jug za koju smo već u pregovorima s bankama. Siguran sam da ćemo uskoro zaokružiti kompletan koridor što se tiče južnog dijela Bosne i Hercegovine, to jest Hercegovine - kazao je Lasić.

Sredstva za danas potpisani ugovor osigurana su putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Potpisivanjem ovog ugovora JP Autoceste FBiH imat će devet aktivnih gradilišta, odnosno 40 kilometara autoceste u izgradnji na Koridoru 5c, a u ovom trenutku Autoceste FBiH osigurale su nove investicije vrijedne blizu dvije milijarde maraka za novih 80 kilometra autoceste.