Vesna Švancer: 'Žrtva sam harange i monstruoznog procesa, borit ću se za svoju nevinost'

vesna švancer

Općinski sud u Tuzli danas je donio i javno objavio presudu kojom je optužena Vesna Švancer oglašena krivom za počinjenje krivičnog djela - Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti.

Sud je Vesni Švancer za počinjena krivična djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a u koju će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 20.04.2018. godine do 13.03.2019.godine, priopćeno je iz tog suda.

Švancer je bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i bivša članica Saveza za bolju budućnost (SBB) s obzirom na to da ju je nakon potvrđivanja optužnice stranka isključila iz članstva.

"Dakle, samo ću vas podsjetiti da niti jedan fening od ukupno 11.350 KM, koliko mi se stavlja na teret da sam protivno prisvojila, nije pronađen kod mene, niti meni bliske osobe, već se moja krivnja isključivo i samo zasniva na iskazu svjedoka Nermina Karasuljića, kome je u konkretnom postupku dat imunitet.

Usput, radi se o osobi sa bogatim kriminalnim dosijeom, više puta pravosnažno osuđivanoj i za teška krivična djela, kome, s obzirom na ovakav kredibilitet, nije mogao biti dat imunitet u ovom postupku, dok je drugi, ključni svjedok ovog monstruoznog procesa, Azra Džafić, zaključila sudsku nagodbu sa Tužiteljstvom Tuzlanske županije, priznajući krivnju i istovremeno prihvatajući da svjedoči protiv mene.

Pa, podsjećam da je neutemeljen, a kompromitirajući iskaz po mene Azra Džafić dala iz razloga što sam s njom raskinula ugovor o djelu i da je htjela da mi se na ovaj način osveti...", kaže Švancer za Klix.ba.

Također, u presudi je rečeno da će morati platiti troškove postupka u iznosu od 685 KM, a biti će joj oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, a koja iznosi 11.350 KM. Presudom je obvezna i da oštećenom Mahiru Sliniću isplati 2.500 eura na ime učinjenje štete.