Velika seoba naroda: građani iz BiH odlaze, a migranti dolaze

putovanje
On je tek jedan od tisuća migranata iz Azije i Afrike koji se preko teritorija BiH nastoje dokopati Hrvatske, odnosno Europske unije. Većina ih, ipak, nije tako "kreativna" pa granicu BiH i RH pokušava prijeći šumskim i planinskim putovima. Mnogima je i uspjelo, ali danas ih gotovo 5000 u prihvatnim kampovima oko Bihaća planira kako napustiti teritorij BiH.

Nitko ne zna koliko je ilegalnih migranata dosad prešlo preko BiH, ali ova ruta trenutačno se čini najuspješnijom i za migrante i njihove krijumčare. Tek neznatan broj njih odlučio je zatražiti azil u BiH i ostati. Treba li reći - nikoga to ne iznenađuje jer, usporedo s migrantskim valom iz Azije i Afrike, kroz BiH prolazi i onaj domaći. Potaknut ekonomskim i sigurnosnim razlozima. Samo u protekle dvije godine iz BiH je u Njemačku otišlo 50.000 građana. Najveći broj ih se ne planira vratiti. Cijele obitelji Hrvata, Srba ili Bošnjaka postat će Nijemci.

Okvirni podaci bh. organizacija govore kako je u proteklih nekoliko godina najmanje 130.000 građana trajno napustilo ovu zemlju. U strukturi, očekivano, dominiraju mladi, obrazovani ljudi, a nemali je i broj obitelji s djecom. Jasno je da odlaze u potrazi za boljim životom, većom zaradom, ekonomski, ali i politički sigurnijim i stabilnijim okružjem. Reformske mjere koje vlasti u BiH poduzimaju zasad ne daju rezultate, a, realno, i kako će kad domaći političari ni sedam mjeseci nakon izbora nisu u stanju uspostaviti vlast, a kamoli provesti započete reforme.

Ovogodišnji uskrsni blagdani pokazali su kako se promijenio još jedan trend. Doskora su rijeke iseljenika za uskrsne i druge blagdane dolazile u rodni kraj obići svoje žive i mrtve. Barem tih dana sela po Hercegovini i Bosni bi oživjela. Bila su puna ljudi, pa i mladih, druge generacije iseljenika. Danas posve drukčija slika. Uskrsni običaji okupljanja obitelji na rodnoj grudi gube se. Oni koji su (još uvijek) ostali živjeti u BiH za blagdane sve češće obilaze rodbinu po Europi. Umjesto da povratnike iz Njemačke, Švicarske..., čekaju u rodnoj kući, u inozemstvo "putuju" i košare s pisanicama, šunkom, kolačima... Za pravoslavni i katolički Uskrs mnogi su bili kod svojih u dijaspori. Tko je, pak, dobio i najmanju priliku da ostane, to je i učinio.

Granice sve teže zadržavaju i domaće i strane migrante. Granične kontrole u BiH ne mogu zaustaviti ilegalne migracije iz Azije i Afrike u EU. Jednako tako, i sva obećanja, nadanja i optimizam bh. građana gube bitku sa surovom realnošću. Kad svladaju tu granicu u glavi, mladi iz BiH lako prelaze one fizičke. Jer, EU je sve otvoreniji za mlade i obrazovane iz ostatka Europe, uključujući i BiH. No, nameće se pitanje je li i u zrakoplovu za Beč, u koji se protekloga tjedna pokušao ukrcati nesretni Sirijac, bilo bh. građana i koliko njih koji su kupili kartu u jednom smjeru. 

Vecernji list