Velika rekonstrukcija nesreće kod Mostara: Što je prethodilo kobnom letu? Da li je tragedija mogla biti izbjegnuta?

zrakoplovna nesreca mostar

predstavili rezultate istrage pada zrakoplova kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba, od kojih je troje djece.  

Odmah nakon nesreće, u medijima su se pojavile brojne špekulcije o mogućem uzroku, starosti zrakoplova, dozvolama... S obzirom na veliki interes javnosti, prenosimo veliku rekonstrukciju ovog tragičnog događaja. Rekonstrukcija je rađena po "Izvještaju o istraživanju zrakoplovne nesreće, zrakopolova Fuji FM 200-160, registarske oznake E7-AAS, koja se dogodila 13.5.2017. kod Mostara", koji je danas predstavljen.

Plan leta - Kakav let je htio izvesti pilot?

Prema izvještaju, s obzirom na to da nisu pronađeni pisani tragovi, pilot je usmeno dogovorio način izvršenja leta. Plan je bio sljedeći:

- Nakon ukrcavanja putnika na stajanci - voženje sa stajanke, stazom za voženje BRAVO, ALFA - izlazak na USS 16 - polijetanje i penjanje da prvog zaokreta na visini 600-700 FT - prvi i drugi zaokret školskog kruga - pravolinijsko penjanje paralelno sa USS do pozicije bočno od praga 16, a potom zaokret za let prema željezničkoj stanici u Mostaru. Iznad Mostara izvesti dva horizontala zaokreta, sa zrakoplovom Fuji FA 200-160 na visini 1500ft, a sa zrakoplovom Cessna 172 na visini 2000ft, a zatim pristupiti prilaženju na slijetanje za USS 16, potom slijetanje i okretanje na USS, voženje stazom CHARLI i BRAVO i povratak na stajanku - navodi se u izvještaju.

Iz minute u minutu

U 15 sati i 21 minutu četiri putnika bila su ukrcana u avion. Manje od minutu kasnije, sve je bilo spremno za polijetanje. Nakon što je od kontrolora letanja dobio signal,zrakoplov je poletio.

U vremenu od 15:26:13 do 15:40:37 sati, nije zabilježena nikakva komunikacija između pilota zrakoplova E7-AAS i kontrolora letenja Kontrole letenja Mostar.

Kontrolor je smatrao da se sve odvija po planu kao i u prethodnim letovima. Za vrijeme izvođenja leta nije bilo drugih zrakoplova u zračnom prostoru CTR Mostar.

U 15:40:37 sati, osoba sa stajanke poziva toranj i pita dali imaju kontakt sa zrakoplovom nakon čega kontrolor poziva zrakoplov E7-AAS, ali nije bilo odgovora. Pilot se posljednji put javio na polijetanju i više se nije javljao.

U vremenu od 15:40:37 do 15:49:13 sati, toranjski i prilazni kontrolori su pozivali zrakoplov E7-AAS deset puta, ali nisu dobili odgovor. Bilo je i više pokušaja poziva pilota zrakoplova E7-AAS sa stajanke radiovezom i mobilnim telefonom od OC zračne luke Mostar, organizatora i sudionika manifestacije, ali se pilot nije javljao.

U 15:45:22 sati, kontrolor Kontrole letenja Mostar alarmirao je vatrogasnu službu u zračnoj luci Mostar, radiovezom, ali ne i alarmnim signalom - sirenom.

U 15:51:53 sati, kontrolor letenja, prema propisanoj proceduri, obavještava RCC u Banjoj Luci o gubitku kontakta sa zrakoplovom E7-AAS i nedolasku na slijetanje.

U 16:00:04 sati, nakon što je pristiglo više različitih informacija o mjestu pada zrakoplova, Kontrola letenja Mostar je dobila informaciju od vatrogasne službe da je zrakoplov pao kod „novoga" zatvora u Jasenici, što je odmah javljeno RCC Banja Luka.

Što su rekli svjedoci događaja

Prvi očevidac (S1): Muškarac - sporski pilot, sudionik manifestacije - koji se nalazio na južnom djelu stajanke Zračne luke Mostar, na pauzi i pripremi zrakoplova za naredni let. Uočio je zrakoplov u zraku iznad južnog dijela stajanke, na približnoj visini oko 200 do 250m AGL, u pravcu sjevera. S obzirom na to da je poznavao način izvršenja leta, uočeno odstupanje od zadate rute leta smatrao je vjerojatnom namjerom pilota da skrati trajanje leta, a time i kašnjenja za realizaciju preostalih letova. Nije uočio nikakve nepravilnosti na zrakoplovu.

Drugi očevidac (S2): Ženska osoba, koja se nalazila na raskrsnici puta Blagaj Nevesinje, na motociklu i uključivala na magistralni put M-17, okrenuta prema sjeveru, odnosno gradu Mostaru. Uočila je bijeli zrakoplov na visini oko 50 do 100 m, koji je letio prema njoj, malo s desne strane, uporedo s putem M-17. S obzirom na to da se vozila na motociklu, sa kacigom na glavi, nije čula zvuk motora zrakoplova.

Treći očevidac (S3): Muškarac koji se nalazio na proširenju puta M-17 južno oko 250m od raskrsnica puta za Nevesinje, odnosno preko puta raskrsnice za skretanje s puta M-17 prema naselju Rodoč. Dok je sjedio u vozilu, okrenut prema Mostaru, uočio je bijeli zrakoplov na visini oko 50-etak metara visine, koji je dolazio s njegove desne strane i u blagom lijevom nagibu letio prema zapadu, prema zgradi Sjemenare, kada ga je i izgubio iz vidokruga.

Četvrti očevidac (S4): Muškarac - zaposlen u JAPKL Mostar kao metorološki tehničar motritelj, koji se nalazio na parkiralištu robne kuće ROBOT u Mostaru, naslonjen na vozilo i okrenut prema gradu Mostaru. Najprije je vidio zrakoplov u letu prema Mostaru, a nakon 5-10 minuta je doživio iznenađenje koje ga je i prepalo, jer ga je preletio isti zrakoplov koji je doletio s njegove desne strane na visini 15 do 20m (8-10m iznad krova robne kuće) i nastavio let iznad krova robne kuće ROBOT i drveća, a potom krenuo u lijevi zaokret, kada mu se zrakoplov izgubio iz vidokruga. Uočio je da je zrakoplov letio nešto sporije, a rad motora je bio ujednačen. Nakon nekoliko minuta je čuo/osjetio snažan udar i eksploziju.

Peti očevidac (S5): Muškarac koji se nalazio na osiguranju objekta MESSER, odnosno plinare Mostar, ispred zgrade, okrenut prema mjestu nesreće. Na udaljenosti oko 1.000 m i visini pedesetak metara u pravcu Huma, uočio je zrakoplov bijele boje, koji leti u pravcu juga s povremenim naginjanjem. Mislio je da je to normalno. Na moment je prestao obraćati pažnju na zrakoplov, ali je sve vrijeme čuo zvuk motora, koji se u jednom momentu promijenio i postao jači. Tada je ponovo pogledao prema zrakoplovu, koji je bio na udaljenosti 250 do 300 m od njegove tačke, na visini 20 do 30m s nosom zrakoplova malo okrenutim prema zemlji. Zbog borova nestao mu je iz vidokruga, a zatim je u 15.35 sati čuo jak udar i vidio crni dim. U roku od jedne minute događaj je prijavio policiji. Na nadzornoj kameri firme GUMA-M na Bišća polju, koja je okrenuta prema zapadu zabilježen je kratki snimak leta zrakoplova i udar zrakoplova u zemlju, u 15:34: 44 sati.

Stanje unutar aviona nakon pronalaska. Gdje su pronađeni putnici?

Pilot (PIC) zrakoplova - muškarac, star 53 godine, nalazio se za komandama leta na lijevom pilotskom sjedalu, smrtno stradao. Na desnom pilotskom sjedalu nalazio se putnik, muškarac star 20 godina, a na zadnjem sjedalu su se nalazila tri putnika, od kojih dvoje muške djece starosti sedam i osam godina i djevojčica starosti 10 godina, svi smrtno stradali. Svi stradali su državljani Bosne i Hercegovine.

Što je pokazala medicinska analiza pilota?

Na dan nesreće pilot je bio izložen psihofizičkom naprezanju, jer je u relativno kratkom periodu izveo 12 letova što je rezultiralo akutnim zamorom. Letenje je vršeno s velikom željom da manifestacija uspije i to je nakon određenog vremena proizvelo stresno stanje, koje je zahtijevalo dodatne fizičke i mentalne napore.

S obzirom na utvrđenu povijest suženja srčanih arterija zbog kojih mu je ugrađen stent 13.1.2016. godine, za vrijeme zadnjeg leta nakon polijetanja došlo je do pojave naglog pogoršanja srčane bolesti, uzrokovane kritičnim zapušenjem ugrađenog stenta i pojavom svježeg infarkta, što potvrđuje i obdukcijski nalaz. U takvom stanju dolazi do otežanog disanje, pada krvnog tlaka, osjećaja nagle slabosti, mučnine, vrtoglavice, znojenje, i na kraju, gubitaka svijesti.

Na posljednjem redovitom pregledu za dobivanje Liječničkog uvjerenja, pilot nije prijavio zdravstvene probleme od zadnjeg pregleda, čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstvene probleme koje je imao. Pilot je izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema te da u proteklom periodu nije imao nijednu posjetu kod izabranog ljekara. U razgovoru s izabranim liječnikom utvrđeno je da je pilot imao srčanih problema zbog suženja srčanih arterija i da mu je zbog toga 13.1.2016. godine ugrađen stent. Iste podatke je potvrdila i supruga nastradalog.

Pilot zrakoplova je bio ključna osoba u pripremi, organizaciji i provođenju manifestacije, kao incijator, organizator, rukovodilac i pilot izvršilac, što je znatno utjecalo na ukupno stanje pilota. Na dan nesreće, pilot je bio izložen psihofizičkom naprezanju, jer je u relativno kratkom periodu izveo 12 letova, što je rezultiralo akutnim zamorom. Letenje je vršeno s velikom željom da manifestacije uspije i to je nakon određenog vremena proizvelo stresno stanje koje je zahtijevalo dodatne fizičke i mentalne napore.

Zbog promjena na koronarnim arterijama i na srčanom mišiću (raniji infarkt, ugrađen stent koji je bio u skoro potpuno zapušenom stanju, to jest skoro neprolazan) došlo je do ponovnog brzog razvoja ishemije srčanog mišića, odnosno do razvoja i nastanka svježeg srčanog infarkta. U takvoj situaciji, s maksimalnim stepenom sigurnosti, može se tvrditi da je došlo do relativno brzog gubitka svijesti i nesposobnosti verbalne komunikacije pilota, te posljedičnog naglog smanjenja psihofizičke onesposobljenosti za upravljanje, to je u konačnici prouzrokovalo pad zrakoplova.

Avion bio registriran na četiri, a u njemu je bilo pet osoba

Zrakoplov je registriran za četiri sjedala, a na letu u kojem se dogodila nesreća u zrakoplovu je bilo ukrcano pet osoba (pilot i četiri putnika). Ovim su prekršene odredbe člana 66 stav (1) Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH", broj 39/09).

Što je osnovni uzrok nesreće?

Osnovni uzrok nesreće je srčani udar (infarkt) koji je pilot doživio tijekom leta nakon čega je uslijedilo nekontrolirano upravljanje, a potom i potpuni gubitak sposobnost upravljanja zrakoplovom. Zrakoplov je u nekontroliranom letu udario u zemlju.

avaz.ba