Velika policijska akcija u Maoči kod Brčkog selu koje nastanjuju mudžahedini

... u kojoj sudjeluju združene snage svih policijskih agencija u BiH. Na licu mjesta nalaze se glavni tužitelj i dva tužitelja Tužilaštva BiH, a u akciji sudjeluje oko 600 policijskih službenika i više desetina vozila i prateće opreme iz svih policijskih agencija u BiH, kaže se u priopćenju Tužilaštva BiH.

Ova akcija provodi se na osnovu akata i naredbi Tužiteljstva BiH i Suda BiH, a aktivnosti se provode sa ciljem otkrivanja i kaznenog procesuiranja osoba osumnjičenih za kaznena djela - ugrožavanje teritorijalne cjeline Bosne i Hercegovine, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Aktivnosti u okviru operativne akcije "Svjetlost" provode se na širem lokalitetu Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona, u mjestu Gornja Maoča, sa ciljem pronalaženja predmeta i tragova kaznenih djela važnih za kazneni postupak.

Ova akcija najveća je združena policijska akcija u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, i u njoj sudjeluju službenici OSA BiH, te policijski službenici Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS, Policije Brčko distrikta BiH, Federalne uprave policije, Uprave policija kantonalnih ministarstava unutarnjinih poslova u FBiH , kao i predstavnici misije EUPM-a u BiH.

Akcijom koordiniraju i rukovode Zajednički stožer policijskih agencija u okviru akcije "Svjetlost", sa sjedištem u Brčkom, na čelu sa direktorom Federalne uprave policije, glavnim tužiteljom Tužiteljstva BiH i tužiteljima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilteljstva BiH.

Akcija je još uvijek u tijeku i tijekom dana se očekuju opširnija izvješća o ovoj akciji.