Velika inspekcijska akcija kreće 20. listopada

Vlada FBiH, Nermin Nikšić, inspekcija, Vlada Federacije

...Vlade u Sarajevu i službeno verificirali sporazum kao rezultat pregovora vođenih prošlog mjeseca.

Prema tada usuglašenom sporazumu, Vlada FBiH i Federalni zavod MIO/PIO obvezuju se da će osigurati isplatu mirovina u ovoj godini na dostignutoj razini, što podrazumijeva saniranje deficita Federalnog zavoda MIO/PIO, ali su se jučer potpisanim sporazumom obvezali i da će donijeti potrebne odluke, što pojednostavljeno znači da će osigurati uvjete da početka iduće godine u FBiH mirovine budu povećane za pet posto.

Pet posto

Federalna Vlada, kako je istaknuo Nermin Nikšić, prihvatila je i obvezu da će, u najskorijem roku, Parlamentu FBiH predložiti set zakona čije provođenje treba osigurati poboljšanje poslovnog ambijenta, jačanje fiskalne discipline, učinkovitiju naplatu poreza i doprinosa, borbu protiv rada na crno, poboljšanje položaja radnika te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.
Omerefendić je kazao da je sporazumom Vlada FBiH zapravo dala jamstvo da će mirovine biti isplaćivane do kraja godine na postojećoj financijskoj razini te da će od 1. siječnja biti povećane za pet posto.
- S dva seta zakona Vlada FBiH će nastojati osigurati što je moguće više novca za razne namjene, prije svega zbog teškog materijalnog položaja umirovljenika, za Zavod MIO/PIO - kaže Omerefendić napomenuvši da su predstavnici umirovljenika federalni Parlament već obavijestili da podržavaju ta dva seta zakona te da će "biti u Parlamentu kad se o tome bude raspravljalo".
Ivo Kožul predložene izmjene okarakterizirao je kao kap vode u moru, ali i dodao "da svaki korak umirovljenicima dobro dođe".

Akcija

Nikšić je kazao i da će predstavnici udruženja umirovljenika i predstavnici Vlade zajednički donositi odluku o tome jesu li stvorene pretpostavke za eventualno dodatno povećanje mirovina.

- Ova akcija na neki način je i borba za prava radnika koji ponekad rade u prilično nehumanim uvjetima, a za njihov rad poslodavac im ne uplaćuje doprinos i nemaju zdravstveno i mirovinsko osiguranje - kazao je Nikšić.
On je podsjetio da bi se s akcijom trebalo krenuti 20. listopada, a u njoj će sudjelovati službe za inspekcijske poslove Porezne uprave uz podršku Federalne uprave policije i županijskih policijskih uprava i županijskih inspekcijskih službi. Podršku toj akciji dali su i premijeri županijskih vlada koji će staviti svoje resurse na raspolaganje.

Nikšić je kazao da je namjerno precizirao termin početka akcije jer se na taj način daje prilika nekim gospodarstvenicima koji se nalaze u nekoj sivoj zoni, a nemaju prijavljene radnike, odnosno ne izdaju fiskalne račune za pružene usluge, da dotad promijene odnos prema državi BiH i njenim građanima.

Dnevni list