Vehabijski pokret izaziva zabrinutost kod bh. katolika

vehabije, Sarajevo, osama bin laden, mudžahedini, BIH, vehabije, zabrana, BIH, mudžahedini, vehabije, SAD, vehabije, Mevlid Jašarević, vehabije, Hrvati u BIH, strah
...Biskupske konferencije BiH, komentirajući činjenicu da je Islamska zajednica BiH ponovno oštro napala vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića zbog njegova upozorenja na opasnost koju mogu predstavljati vehabije u toj zemlji.

Nema hrabrosti

Kardinal Puljić je za vrijeme nedavnog boravka u Australiji tijekom posjeta katoličkoj humanitarnoj organizaciji "Pomoć crkve u nevolji" izjavio kako je, između ostalog, zabrinut zbog činjenice da u BiH ima između tri i pet tisuća vehabija koji nastoje steći utjecaj u društvu. Kako je prenijela agencija ACN News, a citirali mediji u BiH, vrhbosanski je nadbiskup izjavio da nitko nema hrabrosti poduzeti bilo što da bi ih spriječio u takvim nakanama. Također je podsjetio na porast islamizacije u BiH temeljenu na petrodolarima iz zemalja poput Saudijske Arabije, a pri tom je ukazao i na nepovoljni položaj u kojemu su katolici u BiH. Rijaset Islamske zajednice u BiH je na ova kardinalova upozorenja reagirao priopćenjem u kojemu je vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića optužio za dvoličnost tvrdeći kako jedno govori u BiH, a drugo izvan njenih granica.

"Kardinal je otišao u Australiju da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje susjede Bošnjake zbog toga što podižu džamije i zbog toga što među njima ima između tri i pet tisuća vehabija ali državna vlast nema hrabrosti da ih ‘očisti' kao što su imale one vlasti što su očistile Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna...", stoji u priopćenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH je ovo komentirao podsjećajući na činjenicu da je kardinal Puljić zabrinutost vjernika pojavom vehabija iznova isticao i ranije tijekom susreta s predstavnicima Islamske zajednice uključujući reisa Mustafu Cerića. "Vehabije izazivaju zabrinutost kod mnogih katolika i kardinal to stalno govori", kazao je Tomašević. Podsjetio je i na činjenicu da danas malo tko govori o Hrvatima prognanim iz, primjerice bugojanskog kraja ili iz Grabovice, no ipak je istaknuo kako bi temeljna zadaća vjerskih zajednica i njihovih vođa trebalo biti zagovaranje dijaloga koji će pomoći eliminiranju postojećih strahova. "Vjerskim poglavarima mora biti stalo do mira temeljenog na dijalogu i razumijevanju, istaknuo je Tomašević dodajući kako je u slučaju vehabija odgovornost Islamske zajednice da se prema tom pitanju postavi na pravi način.

Sigurnosni problem

Na činjenicu da u BiH postoji najmanje tri tisuće vehabija koji mogu biti potencijalni sigurnosni problem prošle je godine u istupu u državnom Parlamentu upozorio i direktor OSA-e Almir Džuvo koji je nakon toga također bio metom kritike Islamske zajednice. Kasnije se ispostavilo kako je Mevlid Jašarević koji je u listopadu prošle godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu također bio pripadnikom vehabijskog pokreta.

Izvor: vecernji.ba