Većina građana BiH zbog siromaštva kupuju i jedu samo piletinu

piletina, rostilj, recept, rostilj, majstori, savjeti, rostilj, priprema, meso, piletina, sirova piletina, pečena piletina, rostilj, savjeti za pripremu, meso, kako pripremiti dobar roštilj, rostilj, ljeto, piletina, BIH
...utječu na to da nam, primjerice, teletina i janjetina u tanjurima češće služe kao začin, a ne kao glavno jelo.

S obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, građani u trgovinama uglavnom kupuju piletinu. Proizvodnja piletine u BiH prošle je godine zabilježila najvišu razinu u proteklih 10 godina, doznaje Blic.

Prošle godine je, naime, proizvedeno čak 59.000 tona pilećega mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu ranije. To znači da je u samo godini dana proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 posto.

Mjesecima ne jedu meso

U strukturi svježeg mesa već godinama dominantno mjesto zauzima proizvodnja mesa peradi, s udjelom od čak 60 posto.

- Mnogi umirovljenici imaju takve mirovine da si samo dva puta mjesečno mogu priuštiti neku čorbu od piletine, dok drugo meso samo mogu sanjati. Zato ne čudi što je proizvodnja piletine u porastu, dok je, općenito, potrošnja mesa zbog siromaštva sve manja - kažu iz udruga umirovljenika.

O standardu umirovljenika suvišno je i govoriti s obzirom na činjenicu da je ogroman broj te populacije već u ekstremnom siromaštvu. - Većina umirovljenika tjednima, pa čak i mjesecima meso i ne vidi. Preživljavamo od kruha, makarona, krumpira i malo mlijeka.

O voću, povrću i nekim drugim namirnicama odavno smo prestali i razmišljati - poručuju umirovljenici. Ništa bolje ne živi ni "vojska" od pola milijuna nezaposlenih, ali ni onih koji rade za minimalac.

Ranija istraživanja pokazala su kako stanovnik BiH u prosjeku godišnje pojede 28 kg mesa, za razliku od građana EU koji u svojoj prehrani godišnje potroše čak 91 kg.

U samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja u BiH smanjena je za više od 10 posto, pokazali su rezultati najnovije ankete o potrošnji kućanstava u BiH. Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane koji je u spomenutom razdoblju pao za čak 15,8 posto.

Tako je kućanstvo u BiH u 2011. za hranu i bezalkoholna pića u prosjeku mjesečno trošilo 493, a tijekom 2015. godine 415 KM. Mjesečna potrošnja mesa pala je za 33, mlijeka za 16, voća za 10 KM.

Piletinu kupuju na grame

U posljednje vrijeme sve više građana u trgovine dolazi tek po nekoliko najjeftinijih namirnica. - Kupe kruh, nekoliko jaja, krumpira i makarona, i to je to. Kad se odluče malo počastiti mesom, uglavnom je riječ o nekoliko stotina grama piletine.

Kupuju i po jedan odrezak ili komadić nekog drugog mesa jer nemaju novca za više.

Od suhomesnatih proizvoda kupuju one najjeftinije jer im kućni proračuni ne dopuštaju nešto drugo - kažu trgovci.