Važna obavijest braniteljima, nezakonito izvedenim iz stečenih prava

Postojavanje postrojba HVO-a.

Konkretno, od samog smo početka tvrdili kako je revizija stečenih prava branitelja iz Domovinskog rata politički motivirana i da će u konačnici rezultirati kršenjem ljudskih prava, kršenjem prava na stečenu imovinu (invalidnina, mirovina, odličje), i da će kao takva pokrenuti lavinu nezadovoljstva, pojedinačnih i kolektivnih kaznenih prijava protiv svih onih koji provode upravni postupak oko revizije stečenih prava branitelja iz Domovinskog rata.

S obzirom da su mnogim braniteljima, cenzusom na imovinu, oduzeta prava na odličje, što je Ustavni sud poništio, da su im, nekompetentnim vještačenjem Instituta za medicinsko vještačenje, umanjene ili ukinute invalidnine, te da su suočeni s nezakonitim radom revizorskih timova (koji krše sve norme ljudskih prava o upravnom postupku, posebice načinom imenovanja revizorskih timova), novim načinom obračuna mirovina (koji znatno umanjuje stečenu mirovinu koja se smatra imovinom, što je kršenje ljudskih prava), novom Uredbom o izdavanju uvjerenja koja je protuustavna (po kojoj nezakonito rade Uredi za evidencije branitelja iz Domovinskog rata) i nezakonitim načinom uzimanja iskaza na zapis revizorskih timova, te izdavanjem privremenih rješenja umjesto postojećih trajnih rješenja od FZ MIO/PIO:
ovim putem želimo obavijestiti branitelje da je Ustavni sud Federacije BiH donio rješenja o neizvršenju presuda Suda i ista dostavio Tužiteljstvu Federacije BiH.
Neizvršavanje odluke Ustavnog suda FBiH i svaka namjerno prouzrokovana povreda ljudskih prava predviđena je kao kazneno djelo iz članka 351, st. 2, Kaznenog zakona Federacije BiH.

Citiramo član 351. Kaznenog zakona Federacije BiH:
Neizvršenje sudske odluke
„ 1. Odgovorna osoba u organu vlasti ili pravnoj osobi ili drugim institucijama u Federaciji koja ne postupi po pravosnažnoj odluci suda u Federaciji, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
2. Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se odgovorna osoba koja odbije izvršiti odluku Doma za ljudska prava za Federaciju ili odluku Ustavnog suda Federacije koju je dužna izvršiti.
3. Ako je krivičnim djelom iz st. 1. i 2. ovog člana prouzrokovana teža povreda prava drugog ili značajna materijalna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina."

Pozivamo sve branitelje, koji su tretirani kao HDZ-ova paščad i kojima su kršena stečena i ljudska prava, da obrate pozornost na rješenja, zapisnike, odluke i ovlaštene potpisnike istih, koji su svjesno sudjelovali u kršenju ljudskih prava branitelja (posebice članovi nezakonito postavljenih revizorskih timova, liječničkih komisija na Institutu za medicinsko istraživanje i županijskih zavoda za MIO/PIO) da se preko svojih udruga čiji su članovi, obrate za pravnu pomoć kako bi se poduzele sve moguće, Ustavom i zakonom dopuštene, pravne mjere protiv onih osoba koje su sudjelovale u kršenju ljudskih prava i oduzimanju stečene imovine ili trajno stečenih prava, i kako bi se članak 351. Kaznenog zakona Federacije BiH u potpunosti implementirao.

Ovom prigodom želimo zahvaliti svima koji sve ovo vrijeme podržavaju braniteljsku populaciju i šaljemo srdačan pozdrav svim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH IZ
DOMOVINSKOG RATA