Vatra u jednoj noći progutala 200 radnih mjesta

Mostar, požar, kralja tomislava, požar, i.bagarić, požar u autobusu, mostarski studenti, Posušje

Još se zadugo neće znati koliko je stvarna vrijednost onoga što je vatra pretvorila u pepeo i objekata, koji su danas samo zgarište na kojem članovi timova kriminalističke službe policije MUP-a Zeničko-dobojske županije (ZDŽ) na čelu s nadležnim tužiteljem obavljaju uviđajne radnje i utvrđuju okolnosti vezane za ovaj slučaj. Brojna ekipa policijskih inspektora i stručnjaka za zaštitu od požara nalazi se u tehnološkoj zoni "Tvornice montažnih kuća", gdje obavljaju uviđaj vezan za ovaj veliki požar, piše Dnevni list.

Uviđaj

"U ovom trenutku još je rano govoriti o bilo čemu vezano za veliki požar. Županijski tužitelj je na terenu s ekipama policije i specijaliziranim timovima za ovu oblast i tek obavljaju uviđajne radnje, nakon što je stanje požarišta označeno kao sigurno za obavljanje svih neophodnih radnji. Radi se o zaista obimnom poslu i tek za dan-dva imat ćemo neke preciznije informacije o ovoj velikoj industrijskoj kalvariji", rekla je za Fenu glasnogovornica Županijskog tužiteljstva Mirna Poljac. Nakon obavljenih uviđajnih radnji nadležni županijski tužitelj će zatražiti neophodne istražne radnje, a prema potrebama istrage tražiti i specijalističke ekspertize stručnjaka zaštite od požara.
Šteta nastala požarom u "Tvornici montažnih kuća" u Zavidovićima je velika i prema prvim informacija radi se o milijunima KM, ugroženo je preko 200 radnih mjesta, a ostalo je nezavršeno nekoliko vrijednih prodajnih ugovora.

Šteta

"Mi smo uspjeli napraviti jednu od najmodernijih tvornica u Europi, ali dogodilo se to što se dogodilo. Šteta je ogromna i u ovom trenutku ne možemo da je izrazimo u milijunima KM ili u eurima, ali se radi o milijuna. Površina veća od 14.000 metara četvornih je izgorjela za samo sat vremena. Ne znam koliko će nam trebati vremena da ponovo uspostavimo proizvodnju i da nastavimo tamo gdje smo stali. Znam da ćemo u tom razdoblju, dok to ne uradimo, imati problem s 200 uposlenih, koji su svaki dan radili i hvala Bogu na vrijeme i zadovoljni izlazili iz ovih pogona. Očekujemo da nećemo morati to sami da saniramo, jer nam se javljaju prijatelji i poznanici sa svih strana koji su voljni pomoći", rekao je Ismet Mujanović, generalni direktor TMK Zavidovići.
Koliko je ova tvornica značila za općinu Zavidoviće, ali i za širu regiju, najbolje kazuje načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević, koji je istaknuo kako je ovo katastrofa za ovaj grad.

"Za Zavidoviće je ovo katastrofa u vremenima kada se borimo za svako radno mjesto, a posebno kada smo izgubili 200 radnih mjesta u jednom danu, u tvrtki koja je dobro poslovala, i zato je malo kazati da je ovo katastrofa za Zavidoviće. Učinit ćemo sve što budemo mogli da pomognemo ovoj tvrtki, da na bilo koji način i u bilo kojoj mjeri, sanira ovo što se dogodilo i naravno očekujemo od države koja je puno jača od lokalne zajednice da prepozna ovo i da svoj doprinos", istaknuo je Omerašević. Enb, agencije