Vatra prijetila kućama na području Mostara

No, na sreću, brzom intervencijom vatrogasnih jedinica vatrena stihija nije ugrozila stanovništvo.

Kako je agenciji Anadolija (AA) potvrđeno, još uvijek je aktivan požar većih razmjera u mjestu Kuti-Livač, na padinama Veleža. On se, za sada, veoma teško može staviti pod kontrolu.

Zbog jakog vjetra požar se širi. Gust dim i smanjena vidljivost razlog su otežanog gašenja i za helikopter Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji djeluje na navedenom području. Helikopter, naime, može gasiti samo vatre u blizini naseljenog područja.

Također, u Grabovici 0,35 kilometara sjeverno od Mostara, izbio je požar koji može ugroziti dalekovode. Time bi bez napajanja električnom energijom mogao ostati jedan dio grada na Neretvi.

U jednom trenutku požar je zahvatio i magistralni put M -17 koji povezuje Jablanicu i Mostar, no brzo je lokaliziran.

Požar na planini Ljubuša kod Tomislavgrada jučer je u popodnevnim satima lokaliziran uz pomoć pripadnika OSBiH, vatrogasaca, šumskih radnika i stanovništva. Na tom području su uspostavljene dežure ukoliko bi se požar ponovno pojavio. Požar na Vidovića Glavici u Bosanskom Grahovu, također, je stavljen pod kontrolu.

Kako je za AA potvrdio šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine Idriz Brković, još uvijek je najsloženija situacija na području Spiljani, Bijele i Glavatičeva. Tamo su još uvijek aktivni požari.

"Putna komunikacija Konjic-Boračko jezero je, također, u kritičnom stanju", dodao je Brković.

Helikopter OSBiH jutrosje pokušao djelovati na ovom području. Međutim, zbog jakog vjetra bio je spriječen u tome. Jedan helikopter EUFOR-a, isto tako, sudjeluje u gašenju požara na tom području.

Na području Stoca i Čapljine požari su stavljeni pod kontrolu, kao i poažari u Republici Srpskoj