Vatikanski glasnik Schönborn priznaje Međugorje?

Na mjesto koje od 1981. godine kad je nekolicina seoske djece ugledala ženu u bijelom posjećuju milijuni kršćana u potrazi za duhovnim mirom. Ali i na mjesto koje je među službenicima Crkve izazvalo dugogodišnje prijepore i podjele.

Važećom odlukom Biskupske konferencije Jugoslavije prema Međugorju ne smiju kretati službena hodočašća, no rijeke ljudi, svećenika, pa i biskupa, nisu presušivale.

Uvijek neslužbeno, privatno, i praćene mrkim pogledom mostarskog biskupa Ratka Perića. Kojem zaista nije lako. Kao i njegovu prethodniku, Kaštelaninu Pavlu Žaniću za čijeg su biskupovanja ukazanja počela. I koji im je prvih dana bio sklon, no šokirao se kad je Bogorodica u jednoj poruci objavila kako “biskup nije u pravu”, što je, teološki gledano, paradoksalno.

40 tisuća ukazanja

Skepsa biskupa Perića, nekoć profesora sjajne karijere na papinskoj Gregoriani, bila je još veća. Njegovo tvrdoglavo opiranje bilo čemu nadnaravnom u Međugorju ponekad plaši obične vjernike. No, oni su uporni i dolaze.

- Sve skupa do sada oko 40 tisuća “ukazanja”! Štoviše, stječe se dojam kao da neki “vidioci” određuju gdje i kada će se Gospa “ukazati”, jer se navodno ukazuje gdje i kada oni zažele. Nije li to nedopustiva manipulacija i s Gospom i uopće sa Svetim – grmi msgr. Perić, i povezuje međugorska događanja s pobunom hercegovačkih fratara koja je rezultirala istjerivanjem devetorice franjevaca iz Reda, i još traje, jer buntovnici odbijaju napustiti župe kako bi ih zamijenili dijecezanski svećenici.

Takva su zbivanja rijetka u katoličkim biskupijama, čak i svjetskim okvirima, i stoga biskup Ratko Perić nosi težak križ.

No, status quo predugo traje, Crkva godinama ne mijenja stav, neće ga konačnog ni donijeti sve dok ukazanja ne prestanu, ali plodovi se ne daju skriti: tisuće ispovijedi, obraćenja, duhovna zvanja, molitvene skupine, ozdravljenja...

Kardinal Schönborn kaže da je zbog toga i došao. I to ne jedan dan, nego pet, a s deset tisuća hodočasnika iz dvadeset zemalja ondje je dočekao Novu godinu.

- Ne mogu zataškati da ljudi dvadeset godina dolaze u Međugorje, kao i da osjećaju blizinu Majke Božje, Gospa se u Međugorju ukazuje u trenutku kada nismo mogli slutiti da će se Jugoslavija raspasti, i to u komunističkom vremenu dok su katolici, pravoslavci i muslimani još uvijek skupa živjeli. Ona se pokazuje pod imenom Kraljice Mira. Deset godina poslije toga izbija prvi od četiri rata na području Balkana, a njezina poruka; mir kroz obraćenje i molitvu ima težinu, jačinu, vjerodostojnost – objasnio je kardinal, koji dodaje da je bečka crkva dominikanaca, kojima je i sam nekoć pripadao, za razliku od ostalih dana u tjednu, prepuna u dan kad međugorska molitvena skupina organizira molitvu.

Ne skrivajući se od medija, predvodio je u Međugorju bogoslužja, popeo se na brdo ukazanja, susreo se s vidjelicom Marijom Lunetti, propovijedao jednostavno i nježno o Kraljici Mira...

 

Priznanje autentičnosti

Odgovor iz Mostara stigao je brzo: biskup Perić prigovorio je Schönbornu što nije poštovao crkveni običaj da se prilikom posjeta najavi mjesnom biskupu. Predbacio mu je i susret s ovisnicima koji se liječe u uspješnoj zajednici Cenacolo, osnivačice s. Elvire, a Perić tvrdi da ta komuna nema dozvolu za djelovanje u biskupiji kojom upravlja.

- Javni nastup kardinala Schönborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti “ukazanja” vezanih za Međugorje. Žao mi je što je kardinal ovim svojim dolaskom, nastupom i izjavama, sadašnjim patnjama ove mjesne Crkve dodao nove, koje ne pridonose njezinu tako potrebnu miru i jedinstvu – zaključio je mostarski biskup.

I nije Perić u krivu, čak je i vrlo dobro prepoznao poruku koju mu Rimska crkva šalje. Jer Schönborn, osim što je potomak grofovske obitelji i crkveni princ, nosi akreditaciju člana vatikanske Kongregacije za nauk vjere, te je profesor dogmatike. Može li se onda zaletjeti?! Teško.

Dapače, došao je kao lahor da olakša svima koje su doticali međugorski fenomeni. Svim biskupima svijeta, jer je crkveni prelat najvišeg stupnja hodočastio Kraljici Mira, pa zbog čega oni ne bi mogli. I zbog čega ne bi to dopustili svojim župnicima i vjernicima. Popustit će i pritisak na hodočasnike koje često prati podozrenje klera kad odlaze u Međugorje. Iako se neće isprve složiti, bit će lakše i biskupu Periću.

Damir Šarac