Vaši naše razbiše: Nakon svega najbolje je ukinuti nogomet u BiH

navijački neredi, nogomet, Komitet za normalizaciju, navijački neredi, Vedran Puljić, suđenje, Oliver Knezović, Široki Brijeg, Oliver Knezović, Vedran Puljić, Vedran Puljić, navijači, Horde zla, Široki Brijeg, Oliver Knezović

Drugi su sve to opet pokušali prikazati kao sukob navijača i huligana, gdje su se navijači sasvim slučajno našli nekih 150 kilometara od svog doma, i pri tome opet sasvim slučajno demolirali jedan ugostiteljski objekt. Oni drugi su za njih huligani koji su sušta suprotnost onim prvim, premda te druge niko nije identificirao za razliku od onih prvih.

Neki treći opet pišu o jednom gradu i izoliranim slučajevima u kojima može stradati bilo tko, od vjernika koji je pošao na jutarnju misu, pa sve do hodočasnika koji je potegao iz Italije da mu tamo neki navijač razbije glavu samo zato što se u krivo mjesto našao na krivom (navijačkom) putu.

Prije par mjeseci skupina navijača Hrvatske je pokušala preći preko Španjolskog trga, ali su ih tu dočekale jake snage specijalne policije zahvaljujući kojima nije došlo do nereda većih razmjera. Tada su ovi sa početka teksta te navijače nazvali svakojakim imenima, samo ne navijačima. Oni su uhićeni su sa lisicama na rukama iprivedeni, a mediji su objavili njihova imena da javnost zna tko su ti koji prave nerede po Mostaru.

Par dana nakon toga na Španjolskom trgu su organizirani čokoladni neredi, da se pokaže da je Mostar otvoren, jedinstven i miran grad, gdje izgrede pravi manjina koja terorizira većinu. Daj Bože da je tako, ali praksa pokazuje da je Mostar nešto sasvim drugo.

U subotu se nije našao niko na navijačkom putu koji je dug nekoliko kilometara od željezničke postaje pa sve do ugostiteljskog objekta koji je demoliran. Slika koja pokazuje njihov pohod kroz Mostar jasno kaže da se nisu ni od koga krili, niti da ih je netko pokušao zaustaviti. Slikali su i iživljavanje na ugostiteljskom objektu koga su demolirali. Nakon toga su se isti ti navijači vratili u Istočni dio grada, opet neometani ni od koga usput vrijeđajući slučajne prolaznike svakakvim imenima, ali i pokojim kamenom koga u Hercegovini ne manjka.

Evo sada je od tih događanja prošlo više od 72. sati, ali još u medijima nema imena, pa ni inicijala uhićenih, a njih je po policijskom izvješću 38.

Sada na red dolazi famozni Komitet za normalizaciju pri NS BiH. Točno se zna koja je procedura odlaska navijača na gostujuće utakmice, a grupa od oko osamdeset ljudi se ne može baš sakriti, pogotovo ne što su došli vlakom iz Sarajeva. Još manje su mogli neopaženo preći par kilometara, obračunati se sa inventarom jednog ugostiteljskog objekta, te se i neometano vratiti odakle su i pošli.

Mogu iz FK Željezničara sada pričati da to nisu njihovi navijači, ali su ih sami demantirali objavljujući fotke divljanja na svojoj Internet stranici. Nisu njihovi navijači ni oni koji su prvo palili zastavu republike Hrvatske, pa ni oni koji su to isto učinili sa zastavom Srbije. Valjda je sve to učinila neka viša sila nama običnim smrtnicima nevidljiva.

Navijači Zrinjskog svaki puta kada krenu na gostovanje u Sarajevo uredno budu dočekani, usput i maltretirani od policije na ulazu u Kanton Sarajevo. Od ulaska u Kanton Sarajevo pod budnom pratnjom se nakon maltretiranja i provjera odvode na stadion nakon što prođe dobar dio prvog poluvremena, a nerijetko i pendrecima izbace sa njega.

U ovoj državi ne vrijede očito isti zakoni za sve. Niko ne štiti huligane jer zbog njih ispaštaju istinski navijači, ali je žalosno da neki imaju ime i prezime, a neki su anonimni. Još je žalosnija propaganda koju provode federalni mediji štiteći jedne i sotonizirajući druge bez ikakvih valjanih dokaza.

Lani je Komitet za normalizaciju zabranio odlazak navijača na gostovanja radi nereda koji su izbili na prijateljskoj utakmici Željezničara, čiji su navijači prijateljski porazbijali glave i vozila navijača Hajduka. Isti ti navijači su u par navrata prekršili zabranu odlaska navijača što je dokumentirano slikama i video prilozima, ali je Komitet ostao nijem, te zato danas imamo što imamo. Ono što će najvjerojatnije uslijediti jesu nove zabrane navijačima. Što je nogomet bez navijača i kome će se igrati? I bez zabrana u Premijer ligi ima veliki broj utakmica na kojima nazoči jedva stotinjak gledatelja. Možda je najbolje da ukinu nogomet, i sport općenito u ovoj državi pa da vidimo hoće li nam onda biti imalo bolje?

hercegovina.info