Varali državu: 3000 obveznika platilo 4 milijuna maraka kazni

fiskalizacija, porezni obveznici

No, da otpora itekako ima, pokazuju podaci Porezne uprave FBiH o kontrolama provedenim od travnja prošle do kraja srpnja ove godine, piše Dnevni list.

Izvršeno je 4480 redovitih kontrola, izdano 1567 prekršajnih naloga, a visina izrečenih novčanih kazni po svim osnovama iznosi 2,697.680 maraka. Pored redovitih, od listopada prošle do srpnja ove godine izvršeno je 1409 izvanrednih kontrola izvan radnog vremena i vikendima u kojima je izdano 825 prekršajnih naloga, kojima je izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 1,396.030 maraka. Izdana su 92 rješenja o obustavi poslovne aktivnosti i 346 rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

Varanje države

Obveznici fiskalizacije dužni su za svaku prodanu robu ili izvršenu uslugu izdati kupcima fiskalni račun, evidentirati svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja i izvršiti prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave Federacije BiH. Porezna uprava FBiH dosad je zaprimila 56.799 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, od čega je fiskalizirano 56.105 uređaja ili 98,78 posto.

Glavni problem koji su uočili inspektori Porezne uprave FBiH je što su uređaji za fiskalizaciju kupljeni, instalirani, no oni se ne koriste, odnosno ne izdaju se fiskalni računi i ne evidentira se promet. Često se u objektima pored fiskalne pronalaze i druge blagajne. Odmah su se pojavili i softveri koji skrivaju promet. To su sve kaznena djela. Što je najgore, bilo je i servisa koji su naplatili fiskalne uređaje, ali ih nisu na vrijeme isporučili ili su serviseri i ovlašteni proizvođači isporučivali uređaje, ali ih obveznici nisu željeli odmah preuzeti želeći neko kraće ili dulje vrijeme "zavrnuti" nešto novca. S druge strane, građani često ne traže račun, a Porezna uprava FBiH nema dovoljno sredstava za jaču kampanju. Ono na što ukazuju poreznici je da obveznik naplati od kupca PDV, ali ga zadrži za sebe. Tu se bogate vlasnici tih objekata, prikazujući promet pet puta manjim i od toga plaćaju radnike.

Dugotrajan proces

U provedenim inspekcijskim nadzorima najčešće utvrđene nezakonitosti odnose se na neposjedovanje fiskalnog sustava, neizdavanje fiskalnih računa za svaki pojedinačno ostvareni promet, neažurno slanje na server Porezne uprave Federacije BiH dnevnih izvješća te izrada raznih softverskih rješenja na fiskalnim uređajima koja kod klijenata stvaraju privid zakonitog evidentiranja prometa.

Ravnatelj Porezne uprave FBiH Midhat Arifović ističe kako je proces fiskalizacije, kojem je cilj smanjiti sivu ekonomiju i spriječiti utaju poreza, kompleksan i dugotrajan.

- Pomoću fiskalnih sustava iskazuje se stvarno realizirani promet koji pravni subjekt i fizička osoba ostvare od prodaje roba na malo i veliko, ili od pružanja usluga, pojasnio je Arifović.