Valentin Inzko: Međunarodna zajednica neće dati podjelu Mostara!

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
On je ujedno izrazio očekivanje da će ovi razgovori dovesti do pomaka.

- Došlo je vrijeme da se napravi pomak. Sada je pažnja na političkim strankama i njihovim liderima i svi očekujemo da konačno urade ono što treba. Trenutna situacija je neodrživa. Na političkim liderima je da osiguraju postizanje i usvajanje dogovora kojim će se provesti odluka Ustavnog suda BiH kako bi Mostarci mogli uživati u istim biračkim pravima kao i drugi birači u zemlji - rekao je Inzko za Dnevni avaz.

Možete li prokomentirate neke prijedloge koji su izneseni, između ostalog i od HNS-a. Treba li Mostar ostati jedinstven grad? Kakvo je Vaše razmišljanje?

- Ja neću komentirati pojedinačne prijedloge. Naša je pozicija konzistentna i jasna. Međunarodna zajednica neće podržati podjelu Mostara. Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom vlasti ili uprave ispod nivoa grada.

Političke stranke koje su uključene u napore u vezi s implementacijom presude Ustavnog suda moraju konačno ispuniti ovu obvezu. Da bi to uradile, one moraju intenzivirati dijalog i usvojiti potrebne zakonodavne izmjene.

Evo, razgovori su intenzivirani unutar koalicije SDA - SBB - HDZ BiH...

- One sada razgovaraju i to je dobro, ali mi očekujemo da naprave pomak. One više ne mogu sebi dozvoliti da to pitanje ostane neriješeno. Trebaju dokazati da su u stanju pokazati pozitivno liderstvo tako što će rješavati konkretne probleme.

Može li neobjavljivanje rezultata popisa, odnosno činjenica da Centralni popisni biro nije postigao suglasnost o metodologiji za utvrđivanje rezidentnog stanovništva, zaustaviti pozitivne procese na putu ka priključenju EU?

- Ovo pitanje mora se riješiti! Rezultate treba objaviti bez daljnjeg odgađanja tako da se možemo fokusirati na to kako ih iskoristiti da se unaprijedi socijalni i ekonomski razvoj zemlje.

Dužnosnici iz RS Milorad Dodik i Mladen Ivanić ponovo su istakli pitanje referenduma o presudi Ustavnog suda BiH u vezi s danom RS. Istaknuta je odlučnost u provođenju referenduma, ali nije bilo suglasnosti o datumu. Kako Vi gledate na ovo?

- Ustav BiH eksplicitno kaže da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće i prema tome očekujemo da sve odluke, uključujući i ovu, budu provedene. Poštivanje vladavine prava, ustavnog i pravnog okvira BiH i ponašanje u skladu s Mirovnim sporazumom nisu samo obveze. To su preduvjeti za trajnu stabilnost i budući razvoj BiH. Mislim da bi svima bilo bolje kada bi lideri trošili energiju na daleko hitnija pitanja, kao što su rješavanje problema nezaposlenosti, siromaštva i korupcije. Građani žele da se ta pitanja počnu rješavati.