Val migranata će krenuti prema BiH?

Bruxelles, eu, Lampedusa, imigranti, djeca, žene, izbjeglice, Vojna korveta Chimera, ilegalni imigranti, imigranti, izbjeglice iz Sirije, selioci i izbjeglice, izbjeglice, ilegalni imigranti, emigranti, imigranti, Mađarska, Srbija, iliegalni imigrant, emigranti, emigracija, ilegalni imigranti, Makedonija, bugarska, priljev migranata i izbjeglica u EU, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, izbjegavanje, agencija UN-a za izbjeglice, izbjeglica, Tovarnik, imigranti, ilegalni imigranti, kriza, ilegalci, ilegalno preko granice , ilegalni imigranti
Nizam je podsjetio da je veći broj izbjeglica iz afroazijskih zemalja krenuo prema zapadnoj Europi, a ruta se kreće iz Grčke, preko Makedonije i Srbije, piše Srna.

"Tu se sada pravi koncentracija ilegalnih migranata i pošto je Mađarska počela graditi zid oni će, prema našim pretpostavkama, krenuti u dva pravca - jedan dio prema Rumunjskoj, a drugi dio prema BiH", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Služba za odnose sa strancima ne želi ništa da prepusti slučaju, već preventivno radi na terenu, surađuje sa drugim agencijama, kontroliraju stanje i neće dozvoliti ilegalni ulazak.

"Mi se trebamo ponašati u skladu sa svim konvencijama o zaštiti ljudskih prava i u tom smislu radimo na terenu, prije svega preventivno u smislu kontrole graničnog pojasa od Bijeljine do Trebinja", naveo je Nizam.

On je naglasio da se rad Službe za poslove sa strancima, prije svega, bazira na profiliranju svih onih koji žele muku izbjeglica pretvoriti u neku financijsku zaradu i da od njih naplate kako bi ih ilegalno prebacili u treće zemlje.

"Mi se protiv toga borimo i boriti ćemo se do posljednjeg atoma snage", napomenuo je on.

Nizam je istakao da sada na teritoriji Srbije, prema saznanjima Službe za poslove sa strancima, ima oko 90.000, a možda i više, izbjeglica koji se kreću ka EU.

On naglašava da se Služba za poslove sa strancima neće boriti protiv migracija, nego će nastojati da upravlja tim migracijama i da ih sprečava.

"Mi ćemo se boriti protiv terorizma koji je moguć u ovom aspektu prelaska ilegalnih migranata jer uvijek imate ljudi koji žele da ostvare neke svoje radikalne ciljeve", rekao je on.

Nizam je dodao da je BiH sa svojim geografskim položajem veoma interesantna za ilegalne migracije jer se graniči sa Hrvatskom, što je granica sa EU.

Da se ne bi dogodio scenarij kao u Makedoniji, gdje je policija koristila i palice i topovske udare, što je veoma ružna slika koja je otišla u svijet, Nizam kaže da Služba radi preventivno i BiH ne smije sebi dozvoliti da se tako ponaša.

SRNA