Uzbuna u Zenici zbog opasnog onečišćenja zraka

Stanje uzbune, zenica, sumpordioksid, 1.300 mikrograma, Mittal, egzodus, zenica, bih hrvati
Stanje uzbune proglašeno je nakon što su tijekom dana zabilježe rekordne vrijednosti sumpordioksida u zraku veće od 1.300 mikrograma po prostornom metru.

Lokalne su vlasti međutim mogle poduzeti malo toga konkretnoga pa su uglavnom apelirale na stanovništvo da ne izlazi iz zatvorenih prostora osim u slučaju prijeke potrebe, a taj savjet posebice se odnosi na djecu i kronične bolesnike.

Građanima je preporučeno i da što manje koriste osobna vozila ukoliko nemaju ugrađene katalizatore, a tvrtkama koje u tehnološkom procesu rabe čvrsta goriva i loživo ulje da prekinu proizvodnju ukoliko za to postoji mogućnost.

Zenica je među najvećim industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini, a glavni uzročnik onečišćenja zraka su pogoni željezare što ju je nakon rata kupila multinacionalna tvrtka "Mittal".

Uz Zenicu, onečišćenje zraka od početka zime posebice ugrožava Tuzlu te Sarajevo no u tim je gradovima glavni problem prašina u zraku čija koncentracija također već danima višestruko prelazi dopuštene vrijednosti.

Hina