Uzavrela atmosfera u crveno-zelenoj koaliciji: Bitka "crvenih" protiv "celenih" za BH Telecom

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija
Slobodna Bosna otkriva da se u središtu najnovijeg sukoba SDP-a i SDA nalazi - BH Telecom. SDP nastoji preuzeti kontrolu nad javnim nabavkama najprofitabilnije kompanije u državi.

Piše: Asim Metiljević-Slobodna Bosna

Na posljednjoj sjednici federalne Vlade, održanoj u prvom tjednu nove godine, na površinu je isplivao stvarni uzrok rastuće napetosti između SDP-a i SDA koja prijeti raspadom crveno-zelene koalicije. Javnost je izvještena da ni na toj sjednici SDP nije uspio „progurati" promjene Zakona o unutarnjim poslovima na kojima tvrdokorno inzistira već nekoliko mjeseci, no puno ozbiljnija bitka među članicama crveno-zelene koalicije vodila se oko kontrole nad najprofitabilnijom kompanijom u državi - BH Telecomom!

Članice crveno-zelene koalicije ranije su postigle dogovor o kontroli nad najvažnjim nacionalnim resursima: SDP je preuzeo punu kontrolu nad Elektroprivredom BiH dok je SDA zadržala kontrolu nad BH Telecomom. Istovremeno je dogovoreno da SDP u federalnoj Vladi preuzme kontrolu nad sektorom prometa i komunikacija (ministar Enver Bijedić, SDP) a da SDA preuzme kontrolu nad Ministarstvom energije i rudastva (ministar Erdal Trhulj, SDA), kako bi se onemogućila puna partijska dominacija nad ovim sektorima.

Uspostavljena ravnoteža poremećena je od prije dvadesetak dana od kada SDP po svaku cijenu nastoji „progurati" posebnu Odluku federalne Vlade kojom bi se BH Telecom stavio pod neku vrstu posebnog starateljstva SDP-ovog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića.

SELEKTIVNA PRIMJENA ZAKONA
Slobodna Bosna došla je u posjed skandalozne Odluke koju je potpisao premijer Nikšić a koja je, kako doznajemo, napisana u stožeru SDP-a po izričitom nalogu partijskog šefa Zlatka Lagumdžije. U najkraćem, Odlukom se predviđa uspostava posebnih „radnih tijela" pri federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija „u cilju praćenja provedbe postupka javnih nabavki". SDP-ov ministar Enver Bijedić imenovao bi posebnu Komisiju za javne nabavke koja bi imala pravo uvida u tendersku dokumentaciju poduzeća iz svog resora (dakle BH Telecoma) prije objave tendera i koja bi izravno podnosila izvješće federalnom ministru prometa i komunikacija. Drugim riječima, Odlukom bi se suspendirao postojeći Zakon o javnim nabavkama, a sva nadležnost iz ove oblasti prešla bi u ruku „posebne Komisije" pod kontrolom SDP-ovog ministra Envera Bijedića. Na drugoj strani, nabavke Elektroprivrede BiH i dalje bi se odvijale u skladu s postojećim Zakonom o javnim nabavkama, pri čemu se resorni ministar energije Erdal Trhulj ne bi imao pravo uplitati u „potupak javnih nabavki" Elektroprivrede BiH!

Naravno, federalni ministri iz reda SDA listom su se izjasnili protiv selektivne suspenzije Zakona o javnim nabavkama, jer je evidentno da bi se sporna Odluka primjenjivala samo u slučaju BH Telecoma i da se ne bi odnosila i na druga javna poduzeća, poput Elektroprivrede BiH čije su javne nabavke neuporedivo obimnije od javnih nabavki BH Telecoma. Ministri iz reda SDA ultimativno su zahtijevali da se sporna Odluka povuče iz procedure - u protivnom, zaprijetili su napuštanjem sjednice federalne Vlade!

OSPORAVANJE POSLOVNIH REZULTATA
Mada je i u protekloj kriznoj godini BH Telecom zablježio odlične poslovne rezultate, federalni premijer Nermin Nikšić uputio je javnu kritiku upravi BH Telecoma. „Kada pred federalnom vladom bude financijsko izvješće i plan poslovanja BH Telecoma, inzistirat ću da se u planu ove komapnije predvidi povećanje njenog učešća na tržištu cijele BiH", rekao je premijer Nikšić u nedavnom razgovoru za Dnevni avaz, očito nezadovoljan visinom neto profita BH Telecoma od oko 150 milijuna KM, koji je inače veći od zbira profita svih ostalih federalnih javnih kompanija zajedno. Primjerice, drugi federalni telekom operater, Eronet, čije poslovanje već godinama neposredno nadzire SDP, u protekloj je godini ostvario profit deset puta niži od profita BH Telecoma!

Nikšićeva kritika BH Telecoma u vrhu SDA protumačena je kao naivni pokušaj SDP-a da skrene pozornost javnosti s više nego skromnih poslovnih rezultata Elektroprivrede BiH koja je uprkos prošlogodišnjem povećanju cijena električne energije za 15,5 % ostvarila više nego skroman profit od svega 6,5 miliona KM.

U vrhu SDP-a rasprostranjena je sumnja da je upravo iz krugova SDA lansirana afera o sumnjivim poslovnim transakcijama Elektroprivrede BiH s beogradskom kompanijom Rudnap u vlasništvu Vojina Lazarevića, koja je i u protekloj i u tekućoj godini preuzela sve raspoložive viškove električne energije EPBiH. Beogradski Rudnap posredovao je u nedavnoj transakciji dvije federalne elektroprivredne kompanije vrijednoj oko 160 miliona KM. Podsjećamo, sarajevska EPBiH prodala je mostarskoj EP HZHB značajnu količinu električne energije u vrijednosti od oko 160 miliona KM, no dvije elektroprivredne kompanije, obje u vlasništvu Federacije BiH, ovaj su posao povjerile beogradskom "Rudnapu" Vojina Lazarevića, koji je na ovoj krajne sumnjivoj transakciji zaradio desetak miliona KM.

I ova transakcija također spada u domen „javnih nabavki", no SDP i ne pomišlja na mogućnost da federalna Vlada na isti način kontrolira nabavke svih javnih preduzeća.

Istraga „doušničke mreže"
GRABOVICA PROVJERAVA KONTAKTE UPOSLENIH U EPBIH
Nakon što su javno objavljeni dokumenti o poslovnim transakcijama Elektroprivrede BiH preko beogradskog "Rudnapa", iz vrha SDP-a zatražena je detaljna istraga o mogućim medijskim doušnicima. Pod sumnju su stavljeni kadrovi SDA koji na bilo koji način imaju doticaj s poslovnom dokumentacijom EPBiH, a detaljno su provjeravani i svi telefonski kontakti bivših i aktuelnih članova uprave EP BiH. Još prije desetak godina EPBiH je instalirala vlastitu telefonsku centralu preko koje zaposlenici mogu besplatno razgovarati, a preko koje uprava EPBiH može kontrolirati sve telefonske kontakte svojih zaposlenika.

Direktor EPBiH Elvedin Grabovica ovaj je zadatak povjerio svom najbližem suradniku Džemi Borovini, no višednevna istraga nije donijela opipljive rezultate. „Stradala" je samo tajnica bivšeg direktora EPBiH Amera Jerlagića za koju se utvrdilo da je u dva navrata u posljednjih šest mjeseci nakratko razgovarala s bivšim šefom. Ni kriva ni dužna, tajnica je hitno premještena na „nove poslove i radne zadatke", a Borovina i dalje pokušava otkriti „doušničku mrežu" unutar EPBiH.

Stranačka kontrola nacionalnih resursa
GODŠINJI PRORAČUN EPBIH I BH TELECOMA 1,5 MILIJARDI KM
Javne nabavke dvije najveće federalne kompanije, Elekroprivrede BiH i BH Telecoma, procjenjuju se na oko milijardu KM godišnje. Znatno više, oko 600 milijuna KM, otpada na javne nabavke EPBiH. Istovremeno, bruto prihod ove dvije kompanije iznosi 1,5 milijardi KM: EPBiH blizu 900 milijuna KM a BH Telecom blizu 600 miliona KM. Riječ je dakle o značajnom budžetu koji je bezmalo ravan prošlogodišnjem budžetu federalne Vlade.