Uvoz automobila starijih od sedam godina od 01. siječnja

Prema Odluci, privremeno financiranje institucija BiH za prva tri mjeseca naredne godine utvrđuje se do iznosa ukupno usvojenih sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine na nivou jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010. fiskalnu godinu, i to za financiranje institucija BiH u iznosu od 257.000.000,00 KM, a za servisiranje međunarodnih obveza do 85.413.750,00 KM.

Raspored prihoda po budžetskim korisnicima i vrstama rashoda bit će izvršen na nivou jedne četvrtine sredstava u usvojenom budžetu za 2010., a budžetski korisnici ne mogu započeti nove ili proširene programe i aktivnosti dok ne budu odobreni Zakonom o budžetu institucija BiH za 2011. godinu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma. Ovom odlukom ukida se ograničenje uvoza vozila u pogledu godina starosti, što je obveza BiH u smislu poštivanja odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Izmjenama i dopunama Odluke dozvoljava se uvoz vozila koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila. Uvoz upotrebljavanih vanjskih pneumatskih guma dozvoljava se samo ukoliko se koriste u svrhu recikliranja ili daljnje dorade, a obavljat će se u skladu s propisima kojima se reguliraju pitanja upravljanja krutim otpadom.

Odluka će biti primjenjivana od 1. siječnja 2011. godine.

rtvslon.ba