Utemeljen I.O. HRS-a Kupres

HRS, Kupres

 Prigoda posjeta Kupresu iskorištena je i za utemeljenje Izvršnog odbora HRS-a Kupres, na čelo kojeg je izabran Ivica Topić.

Prije 23. godine u operaciji „Cincar" oslobođen je veći dio Kupreške visoravni i dana 03. studenog 1994. HVO je ušao u oslobođeni Kupres. Kao što je to u nadahnutoj propovijedi na Svetoj misi u prigodi 23. Obljetnice ove operacije rekao don Tomislav Mlakić, našim braniteljima moramo izražavati vječnu zahvalnost zbog oslobađanja ovog kraja od agresora i imati uvijek poštovanje prema baštini koju su nam ostavili. Isto tako, kao što su nas oni oslobodili prije 23 godine od agresora dodao je u propovijedi don Tomislav, danas vladajuće strukture oslobađaju Kuprešku visoravan od mladih, od vrtića, škola, radnih mjesta i institucija koje bi osigurale održivu budućnost ovog kraja. S pravom su sa oltara na kraju propovijedi upućena pitanja svima nama: hoćemo li nastaviti gaziti po baštini koju su nam ostavili naši branitelji? Je li njihova žrtva bila uzalud?

Obljetnica operacije „Cincar" svima treba poslužiti kao prigoda za jedan kolektivni ispit savjesti. Jesu li se uistinu naši branitelji borili za to da njihovom krvlju oslobođena mjesta bivaju sve više i više napuštana od strane njihovih obitelji? Da gledaju kako njihovi zapovjednici bivaju optuživani i tretirani od institucija kao najozloglašeniji zločinci?

Posjet Kupresu od strane izaslanstva Predsjedništva HRS-a poslužio je i za susret sa našim članovima i simpatizerima iz ovog mjesta. Ogromna nam je čast, ali i odgovornost, činjenica kako sve više branitelja prepoznaje HRS kao snagu koja utjelovljuje ideale za koje se nekada ginulo. Zato smo Obljetnicu operacije „Cincar" iskoristili kao simboličnu prigodu utemeljenja izvršnog odbora HRS-a Kupres. Za predsjednika I.O. HRS-a Kupres izabran je Ivica Topić, branitelj i jedan od heroja domovinskog rata.

Hrvatska republikanska stranka