Usvojene izmjene zakona o 'Elektroprijenosu BiH'

elektroprijenos, Zakon, Elektroprijenos bih, Novac, podjela, Elektroprijenos bih, investicije, Elektroprijenos bih, BIH, Elektroprijenos bih, deblokada, Natječaj, Elektroprijenos bih, Elektroprijenos bih, Matan Žarić, upošljavanje, Elektroprijenos bih, Čitluk, trafo stanica, solari, kapaciteti, Elektroprijenos bih
Izmjenama je predviđeno da Skupština akcionara "Elektroprijenosa BiH" donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući akumuliranu dobit, na prijedlog Upravnog odbora, a po usvajanju finacsijskih izvještaja.

Predlagač zakona je Vijeće ministara BiH, a obrazloženju je navedeno da su izmjenjena tri člana osnovnog zakona, što upućuje na činjenicu da nije riječ o složenom i obimnom zakonu čije bi donošenje zahtijevalo provođenje redovne procedure.

U suprotnom, da je procedura išla redovnim putem mogle su biti proizvedene negativne posljedice u radu poduzeća "Elektroprijenos BiH", a samim tim i elektroenergetskog sektora BiH.

U obrazloženju se podsjeća da je na Skupštini akcionara "Elektroprijenosa BiH" 3. veljače 2012. godine, kojoj su prisustvovali i usuglasili stavove entitetski premijeri i resorni ministri, zaključeno da bude pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o osnivanju kompanije.

Predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH su 12. lipnja još jednom potvrdili neophodnost izmjene Zakona o osnivanju kompanije u dijelu koji se odnosi na raspodjelu dobiti, što je od posebnog interesa za oba entiteta, čime su još jednom dali suglasnost za navedenu promjenu, a u skladu sa zaključkom Skupštine akcionara.