Usvojen proračun Federacije BiH za 2019. godinu

proračun, Federacija BIH

Proračun je usvojen sa 49 glasova "za", jednim "suzdržim" i nijednim "protiv". Delegati su nakon glasanja o prijedlogu proračuna izglasali Zakon o izvršenju proračuna sa 51 glasom "za" i nijednim protiv.

Premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić je obrazložio Prijedlog proračuna FBiH za 2019. godinu, da bi delegati tijekom rasprave njegovo obrazloženje šaljivo okarakterizirali kao hvalospjev koji upućuje na to da je Federacija BiH poput Švicarske.

Delegat SBB-a Zvonko Marić je kazao da prijedlogom proračuna za 2019. godinu neće biti zadovoljna nijedna kategorija, napominjući da je okončanje finansijske krize u Federaciji Bosne i Hercegovine jedini razlog zbog kojeg će ga podržati.

Usvojenim proračunom omogućeno je povećanje plaća državnim službenicima, ali i ministrima i parlamentarcima budući da je osnovica za obračun plaća povećana sa 315 KM na 330 KM.

Podsjetimo, prijedlog proračuna za 2019. godinu usvojen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 9. siječnja 2019. godine i podržali su ga zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik NB-a Elmedin Voloder.

Izvor: klix.ba