Ustavni sud BiH za izmjene izbornog zakona kojima bi se izbjegla diskriminacija Hrvata

ustavni sud bih
...kako navodi podnositelj Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) koji je današnju odluku pozdravio kao poticaj da se konačno izmjene problematične odredbe.

Ljubićev zahtjev odnosio se na ocjenu ustavnosti odredbi članova Izbornog zakona BiH u dijelu kojim je, među ostalim, regulirano popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ljubićevo drži problematičnim to što se iz županija s hrvatskom većinom sada ne može birati onoliki broj zastupnika hrvatske nacionalnosti koji bi odražavao realno raspoloženje biračkog tijela nego se to prenosi na sve županije, bez obzira koliko u njima živi Hrvata.

U praksi je to značilo da stranka koja uživa većinsku potporu među Hrvatima ne može na isti način biti zastupljena u Domu naroda federalnog parlamenta pa onda pozicije hrvatskih zastupnika preuzimaju druge političke stranke.

Ustavni je sud zaključio da neke odredbe izbornog zakona doista impliciraju da "pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim političkim predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru zastupnika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, što je protivno načelu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda".

Parlamentu BiH stoga je naredio da najkasnije za šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi odredbe izbornog zakona s ustavom.

"To je pozitivni poticaj da se pristupi izmjeni izbornog zakona", kazao je Ljubić za TV Federacije BiH (FTV) .


Hina