Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Borjane Krišto kao neosnovanu

Borjana Krišto
Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Upute o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla dovesti u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti, piše u odluci.

U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Upute o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz članka VI/3.(c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantna stajališta iz Odluke broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, navodi se u odluci.