Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Borjane Krišto kao neosnovanu | Hercegovina.Info

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Borjane Krišto kao neosnovanu

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Borjane Krišto kao neosnovanu
Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopušten zahtjev predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti uputstva SIP-a kojim je određen način raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Upute o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Ustavni sud smatra da iznesena argumentacija podnositeljice zahtjeva nije mogla dovesti u sumnju stavove Ustavnog suda koji su zauzeti u Odluci broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, a koji se mogu primijeniti (i) na navode iz predmetnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti, piše u odluci.

U predmetu broj U 1/19 Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Suda Bosne i Hercegovine (sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Jadranka Brenjo) za ocjenu kompatibilnosti Upute o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je zaključio da se u ovom predmetu ne radi o situaciji iz članka VI/3.(c) Ustava Bosne i Hercegovine. Pri tome je Ustavni sud podsjetio na relevantna stajališta iz Odluke broj U 24/18 od 31. siječnja 2019. godine, navodi se u odluci.