Uskrsnice dijelu radnika u FBiH olakšale pripreme za blagdan

uskrsna korpa

... koje su ove godine dijelila pojedina javna i privatna poduzeća u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Jedni od sretnika svako su zaposleni u Javnom poduzeću Hrvatska pošta Mostar koje je uprava ove godine, prvi put do sada, obradovala novčanom naknadom za ovaj najveći katolički blagdan.

Zaposlenici HP Mostar nisu jedini koji će troškove uskrsne trpeze lakše podnijeti zbog novčane naknade ili bona koji su za njih osigurali poslodavci. Ovu praksu uvele su i pojedine privatne tvrtke.

Istina, to je još uvijek u puno manjoj mjeri nego za Božić, za koji je podjela božićnica postala pravilo, a ne pojedinačan slučaj. U ovo blagdansko vrijeme postavlja se pitanje tko ima pravo i na koliko novčane naknade za vjerske blagdane poput Uskrsa.

Odgovor je jednostavan, svi zaposleni radnici imaju pravo na prigodne nagrade - regres, uskrsnicu, božićnicu i sl., naravno, samo ako poslodavac ima mogućnosti, ali i volju iste isplatiti.

Poslodavci koji se odluče isplatiti naknadu za vjerske blagdane, na istu, do visine jedne trećine prosječne plaće u FBiH, ne moraju platiti porez jer spada u neoporezive naknade.

Stoga, bilo bi lijepo kad bi i ostali poslodavci, ako to već nisu učinili ove godine, već za sljedeći Uskrs obradovali svoje radnike barem simboličnim darom i time im bar malo olakšali pripreme za blagdane, za koje svake godine treba izdvojiti više novca.

Budući da se uskrsne potrošačke košarice kreću u prosjeku između 250 i 300 KM, zaposlenima u HP Mostar uskrsnica će zasigurno obogatiti blagdanski stol.