Uskoro nam stiže jedno od najtoplijih ljeta u povijesti

Elementarna nepogoda, vrućina, BIH, elementrana nepogoda, vrućina, ljetna vrućina, vremenska prognoza, narančasti alarm, meteoalarm, meteorolška prognoza, meteoropati, temperatura, visoke temperature, vrijeme, meteo alarm, žuto upozorenje, oprez, toplotni udar, vrućina, ljetna vrućina, vrućina, ljetna vrućina, toplotni udar, vrućina, ljetna vrućina, oprez, Mostar, paklene vrućine, vrućine, ljetna vrućina, visoke temperature, BIH, vrijeme, vrućina, ljetna vrućina, radnici, vrućina, ljetna vrućina, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, dijete, smrt, vrućina, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, paklene vrućine, vremenska prognoza, ljeto, vrućina, ljetna vrućina, vrućina, ljetna vrućina, ljeto, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, vrućine, paklene vrućine, toplinski udar, oprez, crveni meteoalarm, narančasti meteoalarm, narančasti meteoalarm, Hercegovina, toplinski val, toplinski udar, crveni meteoalarm, Mostar, Grude, vrućina, ljetna vrućina, BIH, ljetna vru
oborina u odnosu na prosjek, kaže Zoran Vakula.

Kako su ovi proljetni dani prevrtljivi što se vremena tiče, mnoge već sad zanima što prognostičke najave kažu za skorašnje ljetne mjesece.

Natprosječna toplina - Najnovije dugoročne prognoze daju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka. I za cijelo razdoblje od lipnja do kolovoza, a i za svaki od tih mjeseci. I to za cijelu Hrvatsku. Ne vjerujem da bi se ijedan ozbiljan znanstvenik usudio toliko unaprijed najavljivati toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje. Natprosječno visoka srednja temperatura zraka - i sezonska i mjesečna - može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplinskih valova. A dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu oborina može se "sramežljivije" prognozirati da je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za manjak oborina u odnosu na klimatološki prosjek - najavio je Zoran Vakula u svom Meteo kutku. Njegova kolegica, meteorologinja RTL televizije Dunja Mazzocco-Drvar upozorava pak da nas čeka dugo, vruće, zagušljivo, sušno, štoviše, nepodnošljivo ljeto. Prema njezinim riječima, južnu Europu zahvatit će jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, a već prije početka lipnja toplina će zavladati zapadnim Sredozemljem a potom i našim područjem, prenosi Večernji hr.

- Na našem se području, pogotovo u srpnju i kolovozu, očekuje nekoliko toplinskih valova koji bi mogli potrajati dulje od tjedan dana. Pritom bi mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu - kazala je D. Mazzocco-Drvar dodajući da postoje neke temperaturne granice iznad kojih su vrućine nepodnošljive. Danju su to primjerice 32 Celzijeva stupnja, a broj takvih vrućih dana raste. U Zagrebu je, recimo, 2014. ljeto bilo blago (pet vrućih dana), godinu dana kasnije žestoko (27 vrućih dana), lani opet blago (šest vrućih dana), dok bismo ove godine mogli očekivati možda i najtoplije ljeto dosad, slično ljetu 2012. kada smo imali 31 vrući dan, a toplinski su valovi znali trajati i više od dva tjedna.

Noću 24 stupnja

Uz nepodnošljivo vruće dane tu je i fenomen tropskih noći kada se temperatura ne spušta ispod 24 Celzijeva stupnja, a taj se fenomen posljednjih ljeta, osobito u priobalju, bitno povećava. - U Splitu je 2012. takvih tropskih noći bilo čak 55, što je gotovo dvije trećine ljeta. Pretprošlog ljeta bilo ih je 48, lani 26, a ovog bismo ljeta opet mogli imati barem 50-ak takvih tropskih noći - najavljuje meteorologinja RTL-a.