Upute za građane: Što raditi u slučaju potresa?

Potres
AFP
Potres je bio jačine 4,6 stupnjeva sa epicentrom sedam kilometara od Zenice i na dva kilometra dubine. Podrhtavanje tla se osjetilo i u ostalim dijelovima BiH, a u  Sarajevu je jačina iznosila 3 stupnja.

Tim povodom, Županijska uprava civilne zaštite Županije Sarajevo izdala je korisnički postupanje građana u slučaju potresa u kojem stoje korisni savjeti za ove nepredviđene situacije.

Prije zemljotresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć, te određene zalihe hrane.

Za vrijeme potresa bitno je sačuvati prisebnost duha i ne paničariti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim katovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji kut prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakiranu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informiranja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Županijske uprave civilne zaštite Županije Sarajevo podsjećaju da se područje Bosne i Hercegovine, kao i tla okolnih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke, Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću.