Upute za građane: Što raditi u slučaju potresa?

30.07.2012

Nakon potresa u noći s petka na subotu jačine 4,9 stupnjeva Richterove skale građane Zenice je ponovno jutros oko 11 sati pogodio još jedan potres, koji je uznemirio građane ovog grada.

Potres je bio jačine 4,6 stupnjeva sa epicentrom sedam kilometara od Zenice i na dva kilometra dubine. Podrhtavanje tla se osjetilo i u ostalim dijelovima BiH, a u  Sarajevu je jačina iznosila 3 stupnja.

Tim povodom, Županijska uprava civilne zaštite Županije Sarajevo izdala je korisnički postupanje građana u slučaju potresa u kojem stoje korisni savjeti za ove nepredviđene situacije.

Prije zemljotresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć, te određene zalihe hrane.

Za vrijeme potresa bitno je sačuvati prisebnost duha i ne paničariti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim katovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji kut prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakiranu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informiranja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Županijske uprave civilne zaštite Županije Sarajevo podsjećaju da se područje Bosne i Hercegovine, kao i tla okolnih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke, Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću.

Tagovi: potres zemljotres

loading...