Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava akciju SIPA-e

carina, UIO, Sipa, carina
Službenica i službenik koji su tražili i primili mito zaposleni su u Sektoru za poreze - Odsjek za reviziju i kontrolu u Regionalnom centru UIO u Tuzli, potvrđeno je iz UIOBiH. 

Čelništvo UIO izražava žaljenje zbog nezakonitih postupaka dvoje službenika Uprave, ali ujedno još jednom naglašava svoju potpunu opredjeljenost u borbi protiv korupcije unutar vlastitih redova, saopćeno je u petak navečer iz UIO.

Također, iz UIO su pozvali sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa poreskim inspektorima UIO ili carinskim službenicima, da to prijave na otvorenu liniju 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Podsjećaju i da je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula je od dolaska na čelu UIO potpisao 190 rješenja za pokretanje disciplinskih postupaka protiv službenika Uprave, a disciplinska komisija je već izrekla mjere prestanka radnog odnosa za sedam službenika.

Također, Uprava za indirektno oporezivanje je u toku prošle godine zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH provela nekoliko uspješnih akcija u kojima su razotkrivene određene nezakonite radnje gde su, među ostalima, sudjelovali i službenici Uprave. 

Akcija SIPA-e započela je u petak u poslijepodnevnim satima i izvedena je neposredno nakon što je jedan službenik UIO uzeo mito od poreskog obveznika.

Tokom akcije pronađen je obilježeni novac, kao i ostali predmeti koji će biti dokazni materijal tokom krivičnog postupka.

Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, a uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.

Uprava za indirektno oporezivanje zahvaljuje se građanima i poreskim obveznicima koji su imali hrabrosti prijaviti u petak pokušaj uzimanja mita od dvoje službenika UIO.

Fena