UPALJEN CRVENI METEOALARM: Očekuju nas obilne padaline!

kiša, zima, toplota , nevrijeme, vremenska prognoza, vrijeme, zima, vremenska prognoza, kiša, meteo alarm, Hercegovina, nevrijeme, snježno nevrijeme, kiša, Katarina Zovko Ištuk, bura, kiša, oluja, kiša, narančasto upozorenje, nevrijeme, vremenska prognoza, nevrijeme, kiša, meteo alarm, vremenska prognoza, kiša, nevrijeme, vremenska prognoza, kiša, nevrijeme u Mostaru, nevrijeme, kiša, rostilj, roštiljanje, nevrijeme, Federalni hidrometeorološki zavod

Meteoalrm upaljen je na najvećem mogućem stupnju - crvenom bojom i to za 22. i 23. svibanj, piše novinska agencija Patria.

Meteorološka pojava za koju je izdano upozorenje su obilne padaline, a očekivana količina padalina od 50 do 80 litara po metru kvadratnom.

"Vrijeme je izuzetno opasno. Izuzetno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere", stoji u upozorenju.

Podsjećamo, prošle godine u svibnju pred katastrofalne poplave također je bilo izdano slično upozorenje, ali se stručnjaci nadaju da ovoga puta neće doći do poplava.

Danas u našoj zemlji jače naoblačenje sa zapada što će uvjetovat kišu, pljuskove i grmljavinu. Intenzivnije padaline očekuju se u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Očekivana količina padalina u tim područjima kretat će se između od 15 do 30 litara po metru četvornom. Vjetar slab do umjerene jačine. U sjevernim područjima sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U ostatku zemlje jugo koje će krajem dana promijeniti smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka će biti najniže u Krajini, a najviše na jugu i istoku zemlje. U Krajini najviše dnevne temperature od 13 do 17, u ostatku zemlje od 17 do 24 stupnja.

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u južnim i jugozapadnim područjima.

Temperature zraka u 08 sati:

Bjelašnica 7 stupnjeva,
Bugojno 10,
Bihać 11,
Prijedor i Sanski Most 12,
Banja Luka, Gradačac i Kupres 13,
Sokolac 14,
Bijeljina, Drvar, Goražde, Ivan Sedlo, Jajce, Srebrenica i Zvornik 15,
Doboj i Tuzla 16,
Livno 17,
Mostar, Sarajevo, Trebinje i Zenica 18,
Stolac 19,
Neum 21 stupanj.

U petak, 22.05.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa obilnijom kišom i pljuskovima. Očekivana količina padalina je uglavnom od 20 do 40 litara po metru četvornom, u Krajini od 40 do 70 litara. Vjetar umjerne jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 25 °C.

Federalni Hidrometeorološki zavod