Uoči lokalnih izbora u BiH: Već sada upitna legalnost istih!?

U normalnim državama to ima vrlo malo veze s politikom, jer se tu uglavnom zastupaju interesi manjih, lokalnih zajednica - općina: predstavljaju se projekti značajni za infrastrukturu zajednice, projekti povećanja broja radne snage, ekološki projekti, ističu se problemi mladeži itd., itd.

Kako BiH ipak nema status „normalne" države, već se sada može reći da i ovi naredni izbori neće imati taj status. Dapače, može se navesti nekoliko razloga zbog kojih je uopće upitna legalnost istih.

Prvo, izbora u Mostaru neće biti. Na koji način dakle, nakon isteka mandata sadašnjih vijećnika, odluke u Mostaru mogu biti legalne i legitimne? Mnogi se pitaju je li to možda učinjeno s predumišljajem!? I to iz razloga da se tom ključnom gradu po Hrvate u BiH produlji status grada slučaja, odnosno, kako bi se zbog nefunkcioniranja gradske vlasti nastojalo dodatno obeshrabriti Hrvate u o(p)stanku na tom području!? Neki idu i dalje, pa tvrde da je to u stvari i jedini cilj Inzka i dijela međunarodne zajednice, jer „prethodni visoki predstavnik je silom nametnuo Statut Grada Mostara s očitom diskriminacijom žitelja Mostara hrvatske narodnosti, a novi i pored presude Ustavnog suda ne želi se zamjerati Sarajevu i nametnuti njegove izmjene, kojim bi se glasače dovelo u jednakopravan položaj". Kako mogu biti legalni izbori u cjelini, ako oni nisu provedeni u jednom njihovom značajnom dijelu!?

Drugo, neke stranke izabrane u neke razine vlasti ne voljom svojih glasača, nego voljom stožernih bošnjačkih stranaka a radi privida toliko profane „multietničnosti", grčevito žele doći do što boljih rezultata jer su svjesni da izbornim neuspjehom potvrđuju svoju vladajuću nelegalnost. Zato su posljednjih nekoliko mjeseci zaposleni brojni „simpatizeri" isključivo u državnim tvrtkama i to uglavnom bez ikakvih natječaja. Nitko se, pri tome, ne želi zamarati pitanjima koliko će to dodatno opteretiti te tvrtke/institucije i koliko će ljudi, odmah nakon izbora morati biti otpušteno zbog enormnog porasta troškova i nerentabilnosti tih poduzeća. Radi li se ovdje o možebitnoj kupovini glasova?

Ako se ove prethodne dvije točke nekako mogu i staviti po strani, kako je moguće da baš nitko od legalnih izbornih i državnih institucija ne „vidi" brojne jumbo plakate s kojih nam se smiješi dobro poznato lice ministra poljoprivrede FBiH koje poziva na kupovinu domaćih proizvoda - „kupujte srcem", a na njima, onako slučajno, gle čuda - stvarno oslikano srce koje onako neodoljivo podsjeća na srce s majica simpatizera njegove stranke??? Je li ovdje možda riječ o stranačkoj reklami s novcima iz državne riznice, odnosno iz sredstava svih poreznih obveznika!? Je li možda već počela predizborna kampanja!? Ili se to pričinjava samo autoru ovih redaka!?

Moglo bi se ovdje nabrajati još puno, puno toga. Ali čemu? Kao da će netko u ovom „tamnom vilajetu" reagirati i početi ispravljati krive Drine!? Uostalom, duga je povijest „izbora" ovdje - pamte se i „ćorave kutije", 100%-ni rezultati izbora, prekrajanja općinskih granica... Dalje ne bih pisao; moguće je da neki „predstavnik" iz ove prethodne rečenice dobije inspiraciju!

Piše:Milan Vidović | HR svijet