Univerzitetu u Brčkom, koji pohađaju stotine Slavonaca, zabranjen rad

Šef Odjeljenja za obrazovanje, zabranjen rad, Univerzitet u Brčkom, propusti u radu, oduzeta licenca
OSTAO BEZ LICENCE
Trećina od 1.400 studenata Evropskog univerziteta dolazi iz Slavonije i Baranje.
Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta Momčilo Poljić rekao je na konferenciji za novinare da su tijekom šestomjesečnog upravnog nadzora utvrđene najteže povrede zakona i najgrublji propusti u radu ove visokoškolske ustanove.

- Univerzitet je izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažirana je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dopuštene - istaknuo je. Naveo je primjer kako je jedan profesor održavao nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta.

- Od 60 profesora, koliko im je potrebno po standardima za izvođenje nastave, Univerzitet ih ima zaposleno samo deset, ali ni jedan od njih ne ispunjava zakonske uvjete u pogledu izbora u zvanje - tvrdi Poljić.

Naveo je i izvođenje nastave na nastavnim predmetima koji nisu akreditirani, te davanje različitih zvanja za nastavu slušanu po istim predmetima. Podsjećajući na činjenicu da je svaka visokoškolska ustanova po zakonu dužna zaključiti ugovor o preuzimanju studenata s drugom visokoškolskom institucijom u slučaju prestanka rada, Poljić je upozorio takve univerzitete da će to moći učiniti "samo ako Odjeljenje za obrazovanje u nastavku upravnog nadzora utvrdi da je upis, tijek i stjecanje diplome svakog pojedinačnog studenta na Europskom univerzitetu u skladu sa zakonom."

- Upravni nadzor bit će nastavljen i na drugim sveučilištima, ovo je samo početak. Napokon se mora uvesti red u obrazovanje u Brčko Distriktu i obrazovni sustav mora biti "dekontaminiran" - rekao je Poljić.
Univerzitet podnio prijavu

Prorektor Evropskog univerziteta Mirko Kulić najavio je pokretanje upravnog spora pred sudom u Brčkom, od kojega će tražiti da odgodi izvršenje rješenja do njegova okončanja. Na službenim stranicama sveučilišta prekjučer je objavljeno da je protiv Poljića podnesena kaznena prijava nadležnom tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj šefa Odjeljenja za obrazovanje Vlade BD kako bi Evropskom univerzitetu i studentima nanio štetu i povrijedio njihova prava. Studente se moli za strpljenje i podršku, kao i vjeru u pravosudne institucije.

Evropski univerzitet Brčko pohađa oko 1.400 studenata, a gotovo trećina njih dolazi iz Slavonije i Baranje. Cijena godine studija stoji devet tisuća kuna za društvene smjerove, dok je studij sestrinstva i sanitarnog inženjerstva 14 tisuća kuna godišnje. Najskuplji su studiji farmacije i stomatologije, do 28 tisuća kuna godišnje. Hrvatskim studentima najvažnije je da Hrvatska priznaje diplome s ovog sveučilišta, a priznate su, tvrde u sveučilištu, i u Austriji, Njemačkoj i SAD-u.
Studenti ogorčeni

Studenti su ogorčeni i poručuju da su kolateralne žrtve politike te da se neće pomiriti s tim da im i trud, vrijeme i uložen novac samo tako odu u vjetar. Studentica iz Hrvatske preko fejsa pozvala je sve kolege da se ujedine i za pomoć obrate bivšem supervizoru koji je rekao da će međunarodna zajednica i dalje ostati aktivno angažirana u Brčkom, ako domaća vlast ne bude štitila interese građana Distrikta.

- Budući da ne znamo svoj status, nema nas tko zaštititi, a ovdje nas je puno iz EU-a, odnosno Hrvatske, u mukotrpnu pravnu bitku koja tek predstoji treba se aktivno uključiti delegacija EU-a, OHR-a i supervizor za Distrikt. Neka svi znaju da im se obraća masa prevarenih i od vlasti ostavljenih studenata iz BiH, ali i iz EU-a i drugih zemalja - apelira studentica.

glas-slavonije.hr