Umjesto Sarajeva kao distrikta, Mostar postao grad slučaj

Središnja gradska zona Mostara
...uz poneke čudne kombinacije sklapana Federacija BiH, a kasnije i država BiH. Unatoč tome što je najprije Washingtonskim sporazumom, kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH, 1994. Mostar dobio specijalni status od čega nitko nije odustao do danas držeći ga pod svojevrsnom dvostruko privezanom luđačkom košuljom zbog koje dvije godine nema ni izbora, odredba o tome da Sarajevo treba biti distrikt nikada nije zaživjela.

Izmjena u Daytonu

O tome se čak ni u prijelaznome razdoblju od stvaranja Federacije BiH do daytonske BiH ništa nije poduzelo. O tome, uz ostalo, u okviru brojnih propusta, kršenja Washingtonskog sporazuma i Daytonskog sporazuma u svojoj knjizi piše sudac Ustavnoga suda BiH Mato Tadić. Analizirajući odluke međunarodne zajednice, izmjene Ustava u njihovom slovu i duhu sudac Tadić tako podsjeća kako je jasno bilo predviđeno da Sarajevo u članu 10. prijelaznoga dijela sadrži odredbu o Sarajevu kao distriktu koji je, zajedno s Općinom/Gradom Mostar, pod međunarodnom upravom. "Kada je u pitanju Sarajevo, ta odredba nikada nije provedena, za razliku od Mostara u kojem je odmah provedena", zaključuje Tadić. No, dio tih odredbi se promijenio Tadić navodi da je jedna rezultat Općeg okvirnog sporazuma i odnosi se na upućivanje na izbore sukladno Aneksu III. "Druga je izmjena značajna jer je imala znatne posljedice na dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tj. na Hrvate i Srbe. Naime, brisane su odredbe koje su se odnosile na Sarajevo kao distrikt, tako da se Sarajevo trebalo ustrojiti sukladno Ustavu Sarajevske županije i gradskim, odnosno općinskim statutima", navodi Tadić.

Stvarna multietničnost

"Sve govori u prilog tome da je Sarajevo trebalo zadržati kao distrikt i ustrojiti vlast sukladno posebnim pravilima koja bi jamčila i stvarnu multietničnost, a ne samo deklarativnu", objašnjava sudac.

Vecernji.ba