Umjesto ratnih brodova šaljite autobuse s turistima

neum

... su već realizirani kao i one koji tek slijede. Uz sve to kolovoz je na neumskom području prosto ispunjen brojnim kulturnim, zabavnim i vjerskim događanjima a sve nekako kulminira blagdanom Gospe od zdravlja(31.kolovoz) koji se slavi i kao Dan Općine Neum.

Večeri klapa i hrvatskog folklora te tradicionalni Hrvatski glazbeni Festival ETNOFEST NEUM 2014 samo su dio tog Neumskog kulturnog ljeta koje svake godine u ovaj jedini BIH gradić na moru privlači veliki broj domaćih i stranih turista ali i glazbenika, pjevača, folkloraša,sportaša…Svi ti projekti i događanja Neumu s razlogom daju epitet kulturno zabavnog središta u ove ljetne dane koji je inače izuzetno primamljiva turistička destinacija.

Spoj prirodnih ljepota i jako dobre turističke ponude sa svim ovim kulturno zabavnim događanjima nešto su čime se ne mogu pohvaliti niti višestruko veće sredine od Neuma. Sve je to razlog za optimizam i u redovima lokalne vlasti koja je i ovog ljeta učinila novi iskorak u poboljšanju ukupne turističke u ovom dijelu Hercegovine.

Dosta je realiziranih projekata i na polju obnove općinske infrastrukture a pred Neumom su i neki izuzetno vrijedni projekti na obnovi postojeće ili izgradnji nove prometne komunikacije ka unutrašnjosti BIH i povezivanja s dubrovačkim primorjem koje je sve ove godine kao neki prirodni susjed i oslonac neumljanima. O svim tim aktivnostima i projektima te o planovima za budućnost za Večernji list BIH govori prvi čovjek Općine Neum , načelnik dr. Živko Matuško.

Pred nama je i 19. Izdanje HGF ETNOFEST NEUM(sutra, 20,30 sati na obali hotela ZENIT) zbog kojeg vam zavide i dosta veće sredine kako u BIH tako i u Hrvatskoj jer na festivalu sve te godine sudjeluju izvođači iz cijele Hrvatske i BIH. Kako tako „mali" Neum cijelo vrijeme izuzetno uspješno održava tako veliki festivalski spektakl?

Kada imamo čast ugostiti tako velike glazbeno pjevačke zvijezde iz cijele regije onda smo i u obvezi biti jako dobri domaćini i učiniti sve da se sudionici Festivala i naši dragi gosti u našem gradu osjećaju kao doma. Tako je bilo svih ranijih godina a tako će biti i ovog vikenda kada je Neum ponovno u toj festivalskoj groznici. Svi smo nekako pozitivno nestrpljivi u toj želji da vidimo kako će proći i ovo 19. Izdanje Etnofesta koji u svijet šalje jako lijepe slike ne samo našeg Neuma već i cijele Hercegovine.

Ovo je možda i jedini festival koji nema taj natjecateljski karakter pa su izvođači dosta opušteniji i time se zaista stvaraju odlični uvjeti za jednu nezaboravnu večer druženje i pjesme. Svake godine, a tako će biti i sutra navečer, sve krene tim službenim programom na pozornici podignutoj na plaži hotela Zenit a onda se naravno do dugo u noć ili točnije do ranih jutarnjih sati nastavlja druženje pjevača i glazbenika iz Slavonije, Zagorja, Istre, Dalmacije, Hercegovine, Bosne...To je najveće priznanje Neumu koji eto godinama na tom glazbenom dijelu briše sve moguće granice"

Sada je već jasno kako Etnofest u znatnoj mjeri obogaćuje turističku ponudu Općine Neum. No, vratimo se onim pravim turističkim projektim na području Općine Neum. Što je do sada učinjeno po pitanju privatizacije neumskih hotela?

Možemo konstatirati kako jako dobro ide proces privatizacije hotela u Neumu. Najnoviji a ujedno i najbolji primjer je privatizacija hotela Neum koji sada ima znatno bolju ponudu za svoje goste iz cijelog svijeta a time je obogaćena i ukupna turistička ponuda Općine Neum. Obnova i dodatna izgradnja hotela Neum koji sada nosi naziv Grand Hotel Neum je zaista ogromna investicija ne samo za Općinu Neum već i u okvirima cijele Hercegovačko-neretvanske županije. Hotel je obnovljen za jednu godinu i uloženo je preko 20 milijuna KM te zaposleno preko 40 novih djelatnika.

To je sada baš kao grad u gradu i uvjereni smo da će to biti dobar put i uspješan primjer i za privatizaciju drugih hotela gdje to do sada nije učinjeno. Svaka ovakva nova investicija itekako je dobrodošla ne samo za naš grad već i za cijelu BIH pa se nadam a evo i javno pozivam sve više razine vlasti u BIH da nam pomognu oko turističkih projekata ali i poboljšanju prometne infrastrukture u onim projektima u kojima Općina Neum nema pune nadležnosti već su to Županija, FBIH ili pak država BIH."

Više ste puta upozoravali javnost i prosto molili više institucije vlasti da se pomogne Općini Neum kako bi izašla iz sadašnje prometne izoliranosti u odnosu na ostatak zemlje. Tu se prije svega misli na dovršetak buduće brze magistrale koja bi vodila od Neuma preko Stoca do Mostara. Kakva je trenutna situacija po tom pitanju?

Već sam ranije istaknuo kako nam je svima obveza da pomognemo uspješne primjere privatizacije i da učinimo sve kako bi u Neum dolazilo što više turista a osobito se to odnosi na strane turiste koji bi od Neuma trebali učiniti destinaciju elitnog turizma. No, svjedoci smo da primjerice ima dosta upita za dolazak u Neum na odmor i ljetovanje ali kada strani turisti dođu do zračne luke u Mostaru onda nastaju muke kako da se prebace do Neuma.

Na granici između BIH i Hrvatske su ogromne gužve i zastoji a ta postojeća cesta od Stoca ka Neumu je narodski rečeno da te Bog sačuva. Zbog te skroz neuvjetne prometnice s dosta uspona i padova, oštrih zavoja i uskog kolnika za strance je prosto nemoguće prometovati od Mostara do Neuma pa onda i svjedočimo tome da dosta stranih turista otkazuju dolazak u neumske hotele.

To je jedan od tih stvari u kojima iz Neuma stalno molimo i upozoravamo da nam se pomogne jer izgradnja takve prometnice je u nadležnosti Federacije BIH a ne Općine Neum. Zamislite samo kako bi to izgledalo kada bi Neum s unutrašnjosti BIH bio povezan jednom brzom i kvalitetnom prometnicom.

Ovog ljeta posebno su izraženi problem s ogromnim prometnim gužvama kroz sami Neum tj. kilometarskim kolonama automobila koji dolaze iz pravca Splita i idu ka Dubrovniku i obratno. Sve to prolazi kroz Neum koji je tako postao usko grlo i u kojem se znatno otežava kretanje mještanima ovog grada. Ima li tu nekog rješenja?

Da, u zadnje vrijeme svjedočimo tim zaista nevjerojatnim slikama ogromnih kolona vozila koje se kreću od graničnog prijelaza Klek pa do Bistrine. Nažalost, prosto smo blokirani i mještanima Neuma je veliki problem prosto preći preko magistrale tj. iz gornjeg u donji dio Neuma jer se prosto ne možete uključiti na magistralu od tih ogromnih gužvi. Sve je to posljedica tog nedostatka nekog tranzitnog koridora koji bi prolazio izvan samog gradskog područja Neuma i koji ne bi ovako zagorčavao život i kretanje svim neumljanima."

Što je po vama onda rješenje tog problema. Jeli jedno od rješenja i izgradnja tog koridora kroz neumsko zaleđe tj. kroz Popovo polje a kojim bi se trajno uklonile ove poteškoće oko prolasla kroz sami Neum?

Rješenje bi bila izgradnja tog koridora kroz neumsko zaleđe i kojim bi se rješili svih ovih problema koji nas prate. To bi bio koridor koji bi se naslanjao na Popovo polje i kojim bi se dalje moglo do Dubrovnika a time bi središte Neuma bilo oslobođeno ovih nevjerojatnih gužvi u špici sezone. Koridor bi išao od graničnog prijelaza Bijača pa preko Pruda i sela Crnića u čapljinskoj Općini do Tresane u Gabeli i dalje do platoa Hrasno i do Popova polja. Jedan takav projekt za Općinu Neum bi bio više nego spasonosan pa se nadamo kako će FBIH i država BIH pružiti maksimalno razumijevanje i pomoć po tom pitanju kako bi se konačno pristupilo jednom takvom vrijednom projektu. Bez toga bi Općina Neum i dalje bila u prometnoj blokadi i izoliranosti u odnosu na ostatak BIH ali i mjesto kroz koje prolaze takve kolone vozila a da pri tome prosto se paraliziraju život i kretanje u samom gradu.

Što još ocjenjujete kao kočnicom nekog bržeg i masovnijeg razvoja neumskog turizma. Koje su to stvari koje kvare ukupnu turističku sliku ovog jedinog BIH gradića na moru?

Uvijek se trudimo biti na usluzi svim našim gostima i prijateljima iz cijelog svijeta ali turistička ponuda Općine Neum često ovisi i o nekim drugim stvarima. Tu bih prije svega istaknuo problem devastiranih objekata u samom gradu i na samoj obali. Tu se borimo već godinama kako bi se sve to obnovilo ili uklonilo pa je nešto od toga i učinjeno kada smo tražili da se sve to dovede u red. Zaista je ružna slika kada primjerice u središtu Neuma ili na samoj obali imate objekte koji podsjećaju na ratna razaranja. Već smo nešto radili po tom pitanju a evo mogu poručiti kako ćemo odmah po završetku sezone baš odlučno krenuti u rješavanje tog pitanja ili točnije problema. Svima mora biti jasno kako se devastirani objekti moraju sanirati i obnoviti ili ukloniti tamo gdje je nemoguća sanacija.

Prije ovog razgovora spomenuli ste i problem blokade računa Komunalnog poduzeća Neum. Jeli time ugroženo redovito održavanje čistoće u Neumu a što je posebno bitno u ovoj špici turističke sezone kada je dolaskom ljepšeg vremena Neum ponovno pun domaćih i stranih turista?

Nažalost,svjedoci smo blokadi računa Komunalnog Neum zbog tih dugovanja za električnu energiju iz 2002. I 2003. Godine. Sada su sve obveze i dugovanja pala na Općinu Neum i naravno da nam je to sada jedna posve nova i dosta teška situacija jer Neum tijekom cijele godine mora biti čist i uredan.

Spremni smo za razgovore kako bi se rješio ovaj problem ali mislim da nije pametno da se idu blokirati računi našem Komunalnom poduzeću i to u špici turističke sezone. Svjesni smo da postoji ta sudska presuda i da se sudske presude moraju izvršavati ali ipak se ne mogu oteti dojmu da nekome kao da nije u interesu da Neum bude čist kroz cijelu godinu a posebno u špici turističke sezone.

I tu nam trebaju pomoć i razumijevanje kako bi se računi deblokirali bar dok je Neum ovako prepun gostiju. To su dugovanja od nekih milijun KM bez kamata i zaista se nadam kako će oni koji o tome odlučuju pružiti ruku pomoći Općini Neum. Unatoč tom problemu s blokadom računa Komunalnog poduzeća svi se mogu uvjeriti da je Neum sada još čišći i uredniji.

Svako malo se poteže pitanje izgradnje luke u Neumu a što onda nailazi na osudu i prosvjede lokalne vlasti i mještana Neuma. Uz sve to svake godine Neum se susreće s najavama uplovljavanja nekakvih ratnih brodova. Ranijih godina su tako i uplovljavali brodovi a nedavno se dosta prašine i nervoze stvorilo zbog najave uplovljavanja čak dva turska ratna broda. Kakav je vaš stav oko toga?

Kao prvo, u Neumu se već odavno uopće ne vodi rasprava oko te nekakve gradnje luke. Hoću reći da mi ovdje u Neumu oko toga ne pričamo jer to nikada nećemo dozvoliti i tako nešto se i ne može realizirati bez suglasnosti lokalne vlasti i svih koji žive u Neumu. Želimo da Neum bude ekološki zaštićen i da se ovdje razvija turizam a ne da gradnjom luke ovo područje pretvaramo u neku crnu rupu i beživotno područje. Neki izvan Neuma očito svjesno prešućuju činjenicu da je ovo područje ovismo o turizmu i da bi se gradnjom nekakve luke i uplovljavanjem brodova uništilo ono najvažnije a to je turizam kao jedini i najveći izvor prihoda za egzistenciju velikog broja neumljana. Postoje i Odluke Općinskog vijeća Neum o tome da nisu moguća nikakva uplovljavanja ratnih ili teretnih brodova.

O tome smo izvjestili i sve nadležne institucije u BIH. No, eto nedavno smo opet bili suočeni s tim najavama uplovljavanja ratnih brodova iz Turske. Uporno nam se servira ili bolje rečeno podmeće ona teza da se tobože uplovljavanjem turskih ili ne znam više čijih brodova želi razvijati suradnja i prijateljstvo između BIH i drugih zemalja. Ako netko već iskreno želi pomoći Neumu i BIH i razvijati neku dobru suradnju i prijateljstvo onda je logičnije da u Neum pošalju autobuse s turistima ili gospodarstvenicima pa da onda odrađujemo korisne projekte iz oblasti turizma i gospodarstva. Ne znam kako se prijateljstvo može održavati uplovljavanjem ratnih brodova koji samo ekološki zagađuju more i cijeli neumski kanal.

U javnosti je možda malo zapostavljen podatak da Općina Neum u svoj turističkoj ponudi ima oko 15 tisuća kreveta a da primjerice jedan veliki i vama susjedni Dubrovnik u Hrvatskoj ima oko 12 tisuća kreveta. Kako to komentirate i što to predstavlja za neumski turizam?

Smještaj u Neumu je po svim pokazateljima dosta kvalitetan a na čemu nam zavide mnoge turističke destinacije na Jadranu. Stoga i raduje taj podatak da imamo veći broj kreveta od Dubrovnika za kojeg svi znamo da je svjetska turistička top destinacija. Moram istaknuti kako već godinama imamo jako dobru suradnju s Dubrovnikom a što je puno više dobilo na snazi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Tako sada imamo susjede i prijatelje koji su član europske obitelji i korisni su nam svi savjeti i pomoć koja dolazi od naših susjeda u Dubrovniku. Mi smo kao jedno biće i u turističkom smislu nikada ne gledamo na granice.

Stalno upozoravate i na problem ukidanja općinskih turističkih organizacija čime je sve preneseno na Županiju i Federaciju. Kaka je trenutno situacija i kolike štete zbog nedostatka općinske turističke organizacije trpi neumski turizam?

Svi znaju da Neumu itekako nedostaje ta općinska turistička organizacija zbog čega svake godine neumski turizam trpi gubitke od više stotina tisuća pa možda i preko milijun KM. Evo primjera radi, u Neumu je trenutno oko 15 tisuća gostiju a prikazuje se tek nekih tisuću i pol gostiju. Gubimo svi u Neumu jer sav novac od pristojbi odlazi Županiji i Federaciji dok Općine Neum i nema u toj raspodjeli. Posve bi normalno i realno bilo da Općina Neum prima 30 do 40 posto od tih turističkih pristojbi a što bi znatno mijenjalo ukupnu sliku financiranja ne samo turističkih projekata već i svih drugih vrijednih projekata. No, neke su se stvari krenule rješavati i oko tog pitanja pa se nadamo kako će se uskoro vratiti općinske turističke organizacije a što je u biti i dosta prirodnije od sadašnjeg stanja kada Općina Neum nema niti marke od pristojbi.

Na kraju nam recite kakva su vaša očekivanja od ove turističke sezone u Neumu koja je prethodna dva mjeseca trpila posljedice elementarnih nepogoda s poplavama u BIH?

Sve što se moglo pripremiti i odraditi za ovu sezonu to smo još na vrijeme i učinili ali eto ne može se protiv više sile koje su donijele sve te poplave a zbog kojih mnogi nisu ni bili spremni za odmor i ljetovanje. No, ovih smo dana svjedoci da je u Neumu ponovno ona prava turistička gužva i nadamo se dobrim rezultatima i u postsezoni.

izvor: Večernji list