Umjesto put Zenice u - kućni pritvor!

Kako bi barem dijelom doskočila tom problemu, vlada FBiH na posljednjoj je sjednici u Mostaru utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog dopuna Krivičnog zakona FBiH, te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH.

Izmjene će se odnositi na uvođenje kućnog zatvora s elektroničkim nadzorom, kao na mogućnosti izvršenja kazne zatvora u trajanju do jedne godine u Federaciji BiH, kao i elektroničkog nadzora osoba koje se puštaju na uvjetni otpust i izvanzavodske pogodnosti.

Tako će dijelom biti riješen problem nedostatka kapaciteta u zatvorima u Federaciji BiH, zbog čega brojne osuđene osobe ne mogu biti upućene na izvršenje kazne, a također i nedostatka sigurnosnih i nadzornih mehanizama za osobe koje se puštaju na uvjetni otpust, kao i one koje se puštaju na izvanzavodske pogodnosti. Federalni ministar pravde Feliks Vidović ističe i da će se na taj način ostvariti značajne financijske uštede.

Znatna ušteda

− Osuđena osoba na izdržavanju kazne u kazneno-popravnom zavodu košta Federaciju BiH oko 100 KM dnevno, a njezinim elektroničkim nadzorom troškovi bi se sveli na 30 do 40 KM po danu – kazao je Vidović.

Dodao je i da je europska praksa pokazala da je taj način izdržavanja kazne u penološkom i sociološkom smislu iznimno učinkovit za osuđenu osobu, te da značajno smanjuje recidivizam, odnosno ponavljanje kaznenih djela.

Prema njegovim riječima, tehnička provedba zakona nije zahtjevna, i već tri ili četiri mjeseca nakon što dopune zakona prođu skupštinsku proceduru i postanu pravosnažne, prvi osuđenici u Federaciji BiH mogli bi izdržavati zatvorske kazne u kućnom pritvoru.

slobodna dalmacija