Umjesto hrvatskih proizvoda u BiH bi mogli ‘ući’ srbijanski

Pokušaji bosanskohercegovačkih vlasti da sa susjednim zemljama potpišu sporazume o uzajamnom priznavanju dokumenata o kvaliteti proizvoda za sada nisu dali rezultate, zbog čega izvozno orijentirane tvrtke u BiH trpe goleme gubitke.

Službene informacije

Prema službenim informacijama iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH, izvjesno je da će spomenuti sporazum prije biti potpisan sa Srbijom, nego s Hrvatskom. Pregovori s Republikom Srbijom su završeni te su protokoli o međusobnom priznavanju dokumenata izdanih od akreditiranih tijela i olakšavanju bilateralne trgovine robama predmetnog nadzora između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s jedne, te Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, s druge strane, parafirani i spremni za potpisivanje, navodi se u informaciji MVTEO-a te napominje da bi do potpisivanja moglo doći tijekom prvog susreta visokih dužnosnika dviju vlada. Znatno teže idu pregovori s Hrvatskom. Nedavno je dogovoreno formiranje radne skupine koja bi trebala raditi na izradi prijedloga protokola o uzajamnom priznavanju dokumenata o ocjenjivanju usklađenosti, prenosi večernji list.

Radna skupina

Međutim, do uspostave radne skupine nije došlo, jer je Hrvatska odbila da se precizira rok do kojeg treba usuglasiti protokol. Štoviše, ni dva međudržavna tijela koja su uspostavljena radi unaprjeđenja industrijske i poljoprivredno-prehrambene proizvodnje do danas nisu profunkcionirala. Inače, BiH znatno manje izvozi u Hrvatsku i Srbiju, nego što uvozi iz ovih zemalja. Deficit u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom je 1,7 milijardi, a sa Srbijom 800 milijuna konvertibilnih maraka. Pokrivenost uvoza izvozom sa Srbijom je 67,23 posto, a s Hrvatskom 52,95 posto. Hrvatska je već godinama glavni trgovinski partner BiH, a uz Njemačku, tu su još Srbija, Slovenija, Austrija i neke druge zemlje. Unatoč određenim pozitivnim pomacima u ovoj godini, trgovinski deficit sa svim susjednim zemljama i dalje je ogroman. Vlasti do sada nisu uložile značajne napore kako bi popravile ovo stanje.

 

Piše: Eldina Medunjanin/VLM