Uloga HVO-a bila ključna za opstojnost Hrvata u BiH

HVO postojavanje
... Zekerijah Osmić sa zamjenicima Marinom Pendeš i Živkom Marijancem, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnik Anto Jeleč, ministri, predstavnici vojno-diplomatskih institucija BiH, načelnik općine Žepče Mato Zovko i drugi. Ovo je prva središnja ceremonija obilježavanja HVO-a od okončanja rata koja se realizira u Žepču i koju ove godine zajednički organiziraju Ministarstvo obrane BiH, Koordinacija braniteljskih udruga HVO Žepče, ZDŽ i Općina Žepče.


Rješavanje problema

O ulozi HVO-a njegovom putu, postrojbama ponosa i slave govorio je zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije, brigadir Slaven Galić koji je naglasio da su na svim društvenim poljima u BiH potrebne i poželjne strategije rješavanja problema, a ne njihovo stvaranje. U svom obraćanju zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš je istaknula da zahvaljujući iskustvu pripadnika HVO-a koji su postali pripadnici Oružanih snaga BiH, prenesena su i iskustva koja se sada koriste kroz Oružane snage BiH, a koji će uskoro, nada se biti i snage NATO-a. "Oružane snage BiH mogu biti primjer civilnim institucijama, koje po svojoj ustrojenosti i radu poštuju sva tri konstitutivna naroda", poručila je Pendeš, te dodala: "Od vas vojnici, dočasnici i časnici očekujem maksimalnu profesionalnost u izvršenju postavljenih zadaća, jer samo tako ćemo zajednički izgraditi BiH, sigurnu i stabilnu državu jednakopravnih naroda u koju će se željeti investirati", kazala je Pendeš. Svečano obilježavanje 22. godišnjice HVO-a i 9. obljetnice 1. pješačke pukovnije u Žepču otpočelo je dan ranije. U kinodvorani Doma kulture Žepče upriličena je svečanost. General-bojnik Ante Jeleč naglasio je važnost osnutka HVO-a u BiH i uspjehe koje su vojne postrojbe zabilježile tijekom ratnih događanja 1992. - 1996. na gotovo svim bh. ratištima gdje se branila opstojnost hrvatskog naroda.

Važnost HVO-a

"Zabilježeni rezultati HVO-a danas su temelj za ravnopravnosti Hrvata u BiH zajedno s druga dva naroda", kazao je general Jeleč. Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž je naglasio da je uloga HVO-a u Domovinskom ratu bila ključna za opstojnost Hrvata u BiH. Glumac i pukovnik Slaven Knezović koji je tijekom rata bio zapovjednik tzv. "Slavuljice" prisjetio se ratnih dana i anegdota s ratnim suborcima. Knezović je poručio da bi volio da mlade generacije nikada na takav način ne štite svoj hrvatski narod i njegovu opstojnost.

Vecernji list