Ulaskom RH u EU tvrtke iz BiH gube 300 milijuna KM

Federacija BIH, plaće, Vjekoslav Bevanda, Novac, mirovine, plaće, krediti, banke, Politika, Novac, nogomet, firme, BIH, poduzetnička zona, fiskalizacija, hrana, Novac, Novac, plaća, mirovine, HVO, Armija BiH, struja, poskupljenje, Novac, Armija BiH, HVO, Novac, nagrada, Novac, SDA BIH, SDP BIH, Novac, kriza, siromaštvo, BIH, kladionica, višići, Vlada HNŽ, Srećko Boras, lutrija, kladionica, krediti, jamci, kamate, banke, crna kronika, Novac, štednja, proračun, HBŽ, plaća, Novac, invalid, prevara, Hrvatska, taksist, Novac, mirovina, Hrvatska, krađa, provala, Zagreb, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, Novac, siromašni, siromaštvo, prostitutka, ženidba, Novac, prevara, biro, nezaposlenost, HNŽ, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, štednja, Novac, savjeti, Livno, krađa navika, misa, BIH, dugovi gađana, dugovi, banke, novčanik, navike, probanje, bogataši, uhljeb , hsls , Minimalac, BIH, sindikat, radnici, nasim lawrence, novčanik, taylor sloan, novčanik, Mostar, plaća, pr
Godišnji gubitak od oko 300 milijuna maraka, koji će na svojim računima, nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU-a, bilježiti proizvodne tvrtke iz BiH, razlog su zbog kojeg njihovi direktori i vlasnici od mjerodavnih institucija bh. vlasti traže žurno akciju za pronalazak bilo kakvog rješenja da se ovakav crni gospodarski scenarij ne bi i ostvario.

Traže pomoć vlasti

Stvar je jasna kad Hrvatska uđe u EU, roba iz BiH, prije svega prehrambeni proizvodi neće moći ispuniti stroge EU kriterije o kvaliteti, a time se više neće moći ni uvoziti na hrvatsko tržište. Što će se s bh. proizvodima početi događati, najbolje je nedavno objasnio Nedim Ćatović, šef Odjela za regionalni ruralni razvoj pri organizaciji UNDP. “Samim tim što će Hrvatska postati članica EU, BiH će morati ispunjavati dodatne kriterije da bi njena roba mogla ući na teritorij te zemlje - od zadovoljavanja kvalitete do neke naše interne zakonske regulative koja mora biti u skladu s onim što EU traži.

Mi trenutno to ne ispunjavamo i samim time će naši proizvođači biti spriječeni izvoziti u Hrvatsku sve one proizvode koje trenutno ne mogu izvoziti u EU, a govorimo, recimo, o mliječnim proizvodima i o mesnim proizvodima”, kazao je Ćatović. S obzirom na činjenicu da će se već polovicom 2012. godine početi primjenjivati zakonske regulative kojima bi izvoz BiH mogao biti zaustavljen u RH, proizvođači nude i rješenja. Završetkom sezone ljetnih godišnjih odmora, trebali bi ih saslušati predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vanjskotrgovinske komore BiH, entitetskih gospodarskih komora.

Moratorij na bh. proizvode

Ponudit će prijedlog da Vlada RH, ali i službeni Bruxelles uvedu neku vrstu dvogodišnjeg moratorija na odluku o zabrani prodaje proizvoda iz BiH na tržištu RH, pod uvjetom da se oni neće prodavati u ostalim zemljama članicama EU-a. Tražit će da im institucije vlasti iz proračunskih sredstava dijelom pokriju štetu koji će pretrpjeti gubitkom tržišta RH. “Nadamo se da će imati razumijevanja za naše probleme dok se ne snađemo, jer nije samo do nas nego i do države BiH jer ne može ispuniti zakonsku regulativu koju nameće EU, poručuju bh. proizvođači.

Zdenko Jurij Večernji list